Ehliyet İçin İstenilen Biyometrik Fotoğraf Nedir
Ehliyet, pasaport, nüfus cüzdanı gibi resmi işlemlerde kullanılan belgelerde biyometrik fotoğrafların olması istenir. İlk kez bir ehliyet almak istediğinizde sizden istenilen belgeler arasında olan bu biyometrik fotoğrafları herhangi bir fotoğrafçıda çektirebilirsiniz.
Biyometrik Fotoğraf Özellikleri
Biyometrik fotoğraf, standartları ICAO tarafından belirlenen makinede okunabilen kimlik kartlarında kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan yüz biyometrsinin tespit edilebildiği fotoğraflara denir.
- Biyometrik fotoğraflarda boyutlar, 50mm x 60mm ve beyaz fona desensiz olmak zorundadır.
- Beyaz fonda gölgelerin olmaması gerekir. Kişinin en son halini göstermesi açısından en fazla 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekir.
- Sürücü kursuna kayıt yaptırılırken biyometrik fotoğrafların yerine başka boyutlarda fotoğrafların getirilmesi durumunda kalite kontrolden geçmeyeceğinden dolayı başvuru kabul edilmemektedir. Bunun için biyometrik fotoğraf getirilene kadar başvuru başlatılmış olmaz.
- Biyometrik fotoğraflar kesilmez, küçültülmez bunun için fotoğrafı çektirdiğiniz yere nereye vermek istediğiniz söylemeniz gerekir. Fotoğrafçılar hangi kurumun ne boyutta biyometrik fotoğraf istediğini bilirler.
- Biyometrik fotoğraf çektirilirken yüzün kağıt üzerine tam ortalanmış olması ve saç modelinin görünür olması gerekir.
- Biyometrik fotoğraflarda leke ya da bükülme gibi yıpranmaların olmaması gerekir. Renkleri bozulmuş ve yüzün doğal renklerini kaybetmiş olan resimler kabul edilmez.
- Biyometrik fotoğraflarda kontrast en iyi şekilde ayarlanmalı ve tüm ayrıntılar kesin ve net olmalıdır.
- Fotoğraf üzerinde gözler açık konumda olmalı net görülebilmelidir. Saçların gözleri kapatmaması doğrudan kameraya bakılması gerekir.
- Işın yüze yansıması eşit bir şekilde olmalı, gölge oluşturmamalı ve kırmızı göz olmaması gerekir.
- Gözlerin net görünmesi sağlanmalıdır. Gözlük kullanılıyorsa cam üzerinde yansımalar bulunmamalı, renkli cam ve güneş gözlüğü ile resim çektirilmemelidir. Gözlük camının kenarı ya da çerçevesi gözleri kapatmamalı ya da gözleri kapatacak kadar kalın olmamalıdır.
- Küçük çocuklar için çekilen biyometrik fotoğraflarda başka kişi ya da nesneler bulunmamalıdır.
- Gözlük dışında şapka, başlık, pipo vs. benzer aksesuarlar olmaması gerekir.
- Başörtüsü kullanan kişilerin yüzü çene ucundan alına kadar görülebilmeli ve yüzün üzerinde gölgelerin olmaması gerekir.
Yukarıda belirttiğimiz ölçüler doğrultusunda sürücü kursuna kayıt yaptırırken biyometrik fotoğraflarınızı teslim etmeniz gerekir.
Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.