Ehliyet Nedir, Ehliyet Nasıl Alınır? Ehliyet Fiyatları 2022

ABONE OL
Ehliyet Nedir, Ehliyet Nasıl Alınır - Ehliyet Fiyatları 2022

Ehliyet nedir ve ehliyet nasıl alınır? sorusu sürücü adaylarının en merak ettiği konular arasında yer alır. Ehliyet belgesi alabilmek ve sürücü olabilmek için birtakım şartları yerine getirmek gerekir. Ehliyet almak için yapılması gereken işlemler karmaşık gibi görünse de temelde prosedürler oldukça basittir. Ehliyet alma şartları ve ehliyet fiyatları 2022 hakkında tüm detaylar yazımızda.

Ehliyet Nedir?

Sürücü belgesi ya da ehliyet; yetkili kurumlar tarafından sürücülere verilen, motorlu ve motorsuz araçların kullanımına imkan veren ve kimlik işlevi gören resmi bir belgedir. 2016 yılında yapılan bir düzenlemeyle eski tip sürücü belgelerinin tamamı değiştirildi ve yeni düzenleme ile birlikte ehliyet sınıfları da değişikliğe uğradı.

Yenilenen ehliyet sınıfları 16 farklı şekilde gruplandırılmıştır. Buna göre ehliyet sınıfları; M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve F sınıfı olarak tanımlanmıştır. Sürücü adaylarının hangi ehliyet türü alacağına karar vermesi ve ona göre ehliyet başvurusu yapması gerekir.

Ehliyet Alma Şartları 2022

Yeni düzenlemeyle birlikte bazı ehliyet sınıflarında yaş ve deneyim şartlarında değişikliğe gidilmiştir. Mesela, ilk defa ehliyet alacak sürücü adaylarının B sınıfı ehliyet alabilmesi için belirli bir deneyim süresine ulaşması gerekir. Bu sürenin ardından sürücü belgesi almak isteyenlerin tekrar başvuru yapması gerekir. Ayrıca, otomatik vites sürücü belgesi de yeni düzenlemeyle birlikte tanımlanmıştır.

Ehliyet alma süreci belirli aşamalardan oluşur. Ehliyet alabilmek için ilk aşamada Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir sürücü kursuna başvuru yapmak gerekir. Sürücü kursu seçimi yaparken verdiği eğitime gere, direksiyon kalitesini iyi araştırmak kir. Eğer kaliteli bir sürücü kursu seçmezseniz başarısız olabilir ve süreci yeniden başlatmak durumunda kalabilirsiniz. Bu sebeple sürücü kursu seçerken mutlaka kaliteli bir kurs olmasına dikkat etmek gerekir.  

Ehliyet İçin Gerekli Belgeler 2022

Ehliyet kursuna başvuru yaptıktan sonra sürücü belgesi başvurusu yapabilmek için Milli Eğitim Bakanlığına gönderilmek üzere birtakım evrakların hazırlanması gerekir.

Ehliyet için gerekli belgeler;

  • Nüfus cüzdanı
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Öğrenim Durum Belgesi
  • Sağlık Raporu
  • Adli Sicil Kaydı
  • Kan Grubu Kartı

Evrakları hazırladıktan ve Milli Eğitim Bakanlığına başvuru yapıldıktan sonra ehliyet almanızda herhangi bir sakınca görülmemesi durumunda ehliyet kursu başlayacak. Yaklaşık 2 hafta süren teorik eğitimin ardından sınav tarihi belirlenecek ve yazılı sınav yapılacak. 

Yazılı sınavda elektronik ortamda merkezi sınav yapılır. Toplamda 50 sorunun sorulduğu sınavda 35 sorunun doğru yanıtlanması halinde sınavı geçmiş olursunuz. Eğer yazılı sınavdan 70 ve üzeri puan alamazsanız sınavda başarısız sayılırsınız. Yazılı sınavda başarılı olmanız halinde direksiyon sınavına katılmayı hak kazanırsınız. Direksiyon sınavında da başarılı olmanız halinde sürücü belgesi almayı hak kazanırsınız. 

Sürücü belgesi almayı hak kazandıktan sonra kayıtlı bulunduğunuz sürücü kursu tarafından sürücü sertifikası düzenlenir. Sürücü sertifikası onaylanmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına gönderilir. Sürücü belgesini aldıktan sonra ehliyet için randevu alabilirsiniz. Ehliyet randevu alma işlemlerini e-devlet üzerinden veya Nüfus Müdürlüğünden yapabilirsiniz.

Ehliyet Kursu Fiyatları 2022

Ehliyet kursu arayışındaysanız ve ehliyet kursu fiyatları hakkında bilgi almak istiyorsanız https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz. İstanbul sürücü kursları başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından sürücü kurslarına ulaşabilir, aradığınız sürücü kursunu bulabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.04.2022

Hocalar Sürücü Kursları - Hocalar Ehliyet Kursları

06.07.2022

Direksiyon Sınavını Geçince Ne Zaman Ehliyet Alınır 2022

04.08.2020

İkinci El Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir

23.03.2023

Opel Türkiye Fiyat Listesi 2023