Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler Nelerdir
Ehliyet alma ile ilgili işlemler eskiden Emniyet Müdürlüklerince yapılırken şimdi bu görev Nüfus Müdürlüklerine devredilmiş ve bu sayede işlemler biraz daha hızlandırılmıştır. İlk kez ehliyet alan ya da ehliyetini yenilemek isteyenler farklı işlemleri yerine getirmek zorundadır. Yenileme işlemleri için istenilen belgeler aşağıdaki gibidir.
Eski Ehliyetlerin Dönüşümü Sırasında İstenilen Belgeler
- Kimlik Belgesi
- Sürücü Sağlık Raporu
- Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
- Adli Sicil Belgesi
Ehliyet yenilemek isterken ödenecek ücret 15 TL’dir. Bu ücret yenileme ve kayıp için aynıdır. Yeni tip ehliyetlerde ödenecek ücret ise 237 TL olarak belirlenmiştir. Yenileme işlemleri için ödemeler bankaya ya da ATM’ye yapılabilir.
Ehliyet Yenileme Randevu Alma
Yukarıda da belirtilmiş olduğu gibi randevu Nüfus Müdürlüklerinden alınması gerekir. Bunun için uygun bir gün belirlemeli internet ya da ALO 199 nüfus müdürlüğü destek hattı aranmalıdır. Yapılacak görüşme sırasında belirlenmiş olan tarih ve saatte randevu oluşturulur. Randevudan 15 dakika öncesinde nüfus müdürlüğünde olunması yeterli olacaktır. 5 dakikalık bir işlemle yeni cipli ehliyet alınmış olur.
Ehliyet Yenileme Son Tarih Ne Zaman?
Ehliyetlerle ilgili yenileme son tarih 2020 olarak açıklanmıştı, fakat yapılan düzenlemeyle sıkışıklığın önüne geçebilmek ve insanları rahatlatabilmek için 2 yıl daha uzatılarak son tarih 31.12.2022 olarak açıklandı. Eğer bu süre içinde eski ehliyet değiştirilmek istenmiyorsa kullanılabilir. Ancak son tarihten önce değişimin mutlaka tamamlanmış olması gerekir. (Şu an trafikte eski ve yeni ehliyetler birlikte kullanılabiliyor.)
Ehliyet Yenileme İçin Sağlık Raporu Gerekir mi?
Ehliyet yenileme ve ehliyet alma işlemlerinde istenilen belgeler arasında sağlık raporu da vardır. Bunun için sağlık raporu olmadan başvuru işlemi gerçekleştirilemez. Ehliyet sahibi olan kişiler her 10 yılda bir sağlık raporunu yenileyerek ehliyetlerinin devam etmesini sağlayabilir.
Sağlık raporu aile hekimlerinden, Üniversite hastanelerinden, devlet hastanelerinden ve özel polikliniklerden alınabilir. Eğer hekim muayenede bir problem görürse bir üst kurula yönlendirebilir.
Ehliyet yenileme ile ilgili işlemlerde merak ettikleriniz soruların yanıtlarına https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.