Eksantrik Mili Nedir ve Ne İşe Yarar

ABONE OL
Eksantrik Mili Nedir ve Ne İşe Yarar

İçten yanmalı motorun 200'den fazlası hareketli parçası vardır. Bu bileşenlerden eksantrik mili en önemlilerinden biridir. Bir araba eksantrik mili hasar görürse iyi çalışmaz. 

Eksantrik Mili nedir?

Eksantrik mili, kendisine bağlı kamları olan bir şafttır. Kamlar, şaft boyunca tam olarak yerleştirilmiş oval şekilli çıkıntılardır. Mil uzunluğu lob veya kam sayısı, motoru oluşturan valf ve silindir sayısı ile doğrudan ilişkilidir. Eksantrik milleri sertleştirilmiş çelik veya dökme demir alaşımından yapılır.

Eksantrik mili, silindir kapağındaki valfleri açar ve kapatır. Döndükçe, kamlardaki yüksek noktalar valf kaldırıcılara baskı yapar. Bu hareket, valfleri açmaya zorlar ve valf yayları, kam lobu döner dönmez valfi oturma konumuna geri döndürür.

Eksantrik Milinin Dönmesini Sağlayan Şey Nedir?

Triger kayışını veya zincirini duymuşsunuzdur. Triger kayışı, krank milinin ön tarafındaki dişlileri ve eksantrik milini birbirine bağlayarak senkronize çalışır. Krank mili, dönmesi için eksantrik miline enerji iletir, bu da emme ve egzoz valflerinin açılıp kapanmasına neden olur.

Eksantrik Mili İle İlgili Sorun Nasıl Anlaşılır?

Tüm hareketli motor parçalarında olduğu gibi, eksantrik milinde de sorun olma potansiyeli vardır. Çoğu yeni araçta sık görülen bir sorun değil, ancak yine de zaman zaman meydana gelebilir.

Eksantrik mili arıza yapması halinde motor ışığı yanar ve bu sayede sürücüyü uyarır. Semptomlar şöyledir:

  • Egzoz borusundan veya girişten geri tepme veya patlama
  • Motorun üst ucundan gelen tıkırtı sesi
  • Motor gücü kaybı

Bu semptomların hiçbiri yalnızca eksantrik mili sorunlarına özgü olmadığından, sorunu doğru bir şekilde teşhis etmek ve düzeltmek için bir tamirci gerekir.

Eksantrik Mili Tamir Edilebilir mi?

Üretim süreçleri nedeniyle, eksantrik milinin onarılması çoğu zaman tavsiye edilmez. Bunun yerine, yenisiyle değiştirmek en iyi seçimdir.

Eksantrik Mili Değiştirme Maliyeti Ne Kadar?

Eksantrik milinin değişimi ile ilgili maliyet bir otomobilde karşılaşabileceğiniz en yüksek rakamları oluşturabilir. Bu nedenle bir sürücü için can sıkıcı olan duruma gelmeden önce aracın arıza yapmamasını sağlamak ve olası bir arıza durumunda sorunu büyütmeden bir tamirciye gitmek en doğru çözüm olacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları ile ilgili bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.04.2021

EcoBoost Motor Nedir

10.06.2021

Araba Neden Hızlanmaz

29.12.2020

Kış Yol Koşullarında Güvenli Yolculuk Nasıl Yapılır

01.03.2022

Havsa Sürücü Kursları - Havsa Ehliyet Kursları