Elektrikli Otomobillere Ek Gümrük Vergisi Geldi

ABONE OL
Elektrikli Otomobillere Ek Gümrük Vergisi Geldi

5902 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile elektrikli otomobillerde ek gümrük vergisi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bundan önceki dönemlerde, elektrikli arabalara ek gümrük vergisi uygulanmamaktaydı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte elektrikli otomobiller, Türkiye’ye %10 ilave vergi ile girecek.

Bu durum, Türkiye’de satışa çıkarılan elektrikli otomobillerin fiyatının nasıl değişeceğini akıllara getiriyor. Bununla birlikte karardan etkilenecek otomobillerin hangileri olduğu ve ne kadar zamlı oldukları soruları akıllarda dolanmaya başladı.

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni 5902 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye’ye satış için getirilen sıfır niteliğindeki elektrikli otomobillerde ek gümrük vergisi uygulanacak. Fakat yeni vergi, Avrupa Birliği ülkelerinden ve başka pek çok ülkeden gelen otomobilleri muaf tutuyor. Bu sebeple Mercedes, Renault ve Volkswagen gibi Avrupa’da üretilen otomobiller, ek gümrük vergisinden etkilenmiyor. Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi kapsamında olan ülkelerden ithal edilen elektrikli otomobiller ise ülkemize yüzde 10 ek vergilendireme ile giriş yapıyor olacak.

Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Kapsamındaki Ülkeler

  • Amerika Birleşik Devletleri
  • Rusya
  • Japonya
  • Yeni Zelanda
  • Beyaz Rusya
  • Kanada
  • Avustralya

İthalatta Ek Gümrük Vergisi Uygulamasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına yönelik düzenleme ile birlikte elektrikli otomobillerde ilave gümrük vergisi %10’dan % 20’ye yükseldi. GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu), yalnızca elektrik motorundan tahrikli olanlar başlığı altında bulunan elektrikli araçları kapsayan ilave gümrük vergisi %10’dan % 20’ye çıkarıldı. Bu kararın 15 gün sonra uygulanacağı da ayrıca bilinmesi gereken detaylardan biridir. Peki, Resmi Gazete’de yayımlanan yeni 5902 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, hangi elektrikli otomobil modellerini içeriyor? Yeni karar ile vergiden etkilenen elektrikli otomobillere daha yakından bakalım.

İlave Gümrük Vergisi Uygulanacak Elektrikli Otomobiller

  • BMW iX3
  • Mini Cooper SE
  • Seres 3
  • Skywell ET5
  • Subaru Solterra

Bu elektrikli araçlardan BMW iX3 920.000 Türk lirası ile satın alınabiliyorken, yeni karar ile 1.012.000 TL’ye satın alınacak. Bu konuda kafa karışıklığı meydana gelmiş olabilir. Çünkü BMW şirketinin Avrupa ülkelerinden birinde kurulduğu düşünüldüğünde Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın bu elektrikli otomobil modelini etkilememesi gerekir. Fakat sistem daha farklı bir şekilde işliyor. BMW şirketinin iX3 modeli Çin’den diğer ülkelerdeki pazarlara gönderildiği için Çin’den ithal edilmiş oluyor. Bu sebeple ek gümrük verdiğinden de muaf olamıyor.

Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre zamlanan elektrikli otomobil modellerine bakıldığında sayılarının az olduğu ile karşılaşılır. Fakat Türkiye’de oldukça az sayıda olan elektrikli otomobil modellerinin birkaçına ek gümrük vergisi uygulandığı da söylenebilir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

15.12.2021

Oto Kuaför Ne Kadar Sürer?

29.03.2021

Motora Zarar Verebilecek Kötü Alışkanlıklar

12.05.2020

Sürücü Kursu Açılış Tarihi Belli Oldu

04.01.2022

Ölümlü Trafik Kazasının Cezası Nedir