Elektrikli Şarj İstasyonlarında Bulunması Gereken Özellikler

ABONE OL
Elektrikli Şarj İstasyonlarında Bulunması Gereken Özellikler

Elektrikli şarj istasyonu sayısı, trafikteki elektrikli araçların sayısına bağlı olarak her geçen gün biraz daha artıyor. Resmî Gazete’de elektrikli araç istasyonları ile ilgili “Elektrikli Araçlar İçin Şarj İstasyonu Yönetmeliği yayımlanmıştı. Yönetmelik kapsamında bu istasyonların açılabilmesi için hangi şartların yerine getirilmesi gerektiği ve bu istasyonların genel özellikleri hakkında bilgilendirme yapılmıştı. Biz de bu makalemizde Elektrikli Şarj İstasyonu Yönetmeliği hakkında genel bir bilgilendirme yapalım istedik.

Elektrikli Araçlar

Türkiye’de henüz istenilen sayıda elektrikli araç kullanımı olmasa da bunun bir alışma süreci olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. İnsanların bu tip araçları almadan önce kafasındaki soru işareti şarj istasyonlarının her yerde olmaması ve yolda kalırsam ne olacak? korkusudur.

Türkiye Pazarında Elektrikli Araçlar

Birçok otomobil üreticisi firma Türkiye pazarına elektrikli araç modellerini sürmeye başladı. Yakın zamanda ülkemizde üretilecek olan TOGG’da bunlardan bir tanesi. Araç gücünü lityum iyon pillerden alan araç, tek şarj ile batarya kapasitesine göre 300 km ve 500 km menzile sahip iki farklı güç paketi sunuyor. Aracın bataryasının 30 dakikadan kısa zamanda yüzde 80 oranında şarj edilebilmesi planlanıyor.

Şarj İstasyonları Üst Düzey Güvenlik Özelliklerine Sahip Olmalı

Resmi gazetede yayınlanan açıklamaya göre bu istasyonlar konusunda üzerinde durulmuş en önemli madde istasyonlarda güvenlik önlemlerinin en üst seviyede olması gerektiği. Bu da şarj istasyonunun tasarımının üst seviye, kablolarının ise TSE standartlarında olmasını gerektiriyor. Şarj istasyonlarında alçak ve yüksek gerilim göz önünde bulundurulmalı ve tüm sistemin olası aksiliklere karşı güvende kalması gerekir.

Türkiye’de iklim koşulları her bölgede aynı değil. Bunun için yıldırım tehlikesi olan bölgelerde topraklama sistemine dikkat edilmesi gerekiyor.  Son olarak şunu belirtmek gerekiyor ki Türkiye’de her yerde DC şarj istasyonları açılmasına izin verilmeyecek. Bu konuda Mekansal Planlar Konum Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ve Karayolları Yönetmeliğinin belirlediği noktalar esas alınacak. Elektrikli şarj istasyonlarında engellilerin de düşünülmesi ve istasyon mimarisinin buna göre yapılması isteniyor.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

05.05.2021

Dizel Araçlarda Yaşanan Sorunlar

02.04.2024

Chery'nin Yeni SUV Modeli Tiggo 4 Pro Türkiye’ye Geliyor

10.09.2021

Direksiyon Sınavından Geçtikten Sonra Ne Yapılır

13.08.2020

Trafikte Vurup Kaçan Araçlar İçin Nasıl Bir Yol İzlenmelidir