Elektronik Park Freni (EPB) Nedir? EPB Arızası

ABONE OL
Elektronik Park Freni (EPB) Nedir - EPB Arızası

Elektronik Park Freni (EPB) Nedir?

Elektronik park frenleri, klasik el frenlerinin çok daha gelişmiş halidir. Bu tip park frenleri yeni nesil otomobillerde yer alıyor. Ana işlevi ise park etmiş olan aracın hareket kabiliyetini durdurmaktır. Bu sistem klasik el frenlerinden çok daha güvenli ve kullanışlıdır.

Elektronik Park Freni Nasıl Çalışır?

Elektronik park frenleri sürücünün tek bir düğmeye basması neticesinde devreye girer. Düğmeye basıldığında fren balataları arka frenlere elektrik uygular. Bu işlemi ECU yani Elektronik Kontrol Ünitesi ve bir aktüatör mekanizması ile gerçekleşir.

Sıradan el frenlerinde sürücünün el fren kolunu yukarı doğru çekmesi ve fren pabuçlarını bağlayan kabloların gerilerek fren balatasındaki ya da disklerdeki pabuçları zorlaması ile başlar. Bu işlem neticesinde aracın tekerlekleri hareket edemez araç ileri ya da geri doğru gitmez.

Elektronik park frenlerinde ise bu şekilde bir kablo bağlantısı yoktur. Elektronik fren modülü, şanzıman ünitesi ve elektrik motoru içerideki düğmeye basıldığında devreye girer ve aracın hareketini engeller.

Elektronik Park Freni Arızası

Elektronik park frenlerinin de arıza yapması söz konusu olabilir. Örneğin yaylarda, sigortada, voltaj düşüklüğünde sistem arıza verebilir. Bu tip sistemlerin arızaları kendiliğinden teşhis edilir. Eğer elektronik park freni sisteminde bir sorun varsa bu durumda aracın gösterge panelinde uyarı kodu belirecektir. Otomobillerdeki uyarı kodlarının anlamlarının ne olabileceğini aracın bilgisayara bağlanmasıyla öğrenilebilir ve duruma müdahale edilebilir.

Elektronik Park Freni Arıza nedenleri

  • EPB kontrol modülünde elektronik bir arıza olması.
  • El freni elektrikli aktüatör motoru arızalanması veya sıkışması.
  • Vites seçme anahtarının veya fren pedalı anahtarının arızalı olması.
  • Bu anahtarlardan herhangi biri ile EPB modülü arasında bir iletişim hatası olması.
  • Park freni kablolarından biri veya her ikisinin aşınmış ve sıkışmış olması.

Günümüz otomobilleri hem konfor hem de hıza odaklanmış olduğundan dolayı emniyet sistemi de önemli derece de geliştirilmiştir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2023

Kia EV9 SUV Tanıtıldı: Tasarım ve Özellikleri

07.10.2021

TÜVTÜRK Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır

03.06.2021

Renault Taliant İnceleme

23.02.2022

Keşan Sürücü Kursları - Keşan Ehliyet Kursları