Emniyet Şeridi Cezası Ne Kadar Oldu? Emniyet Şeridi Cezası 2023

ABONE OL

Trafik kuralları, trafik akışını korumak amacıyla sürücülerin uyması gereken kuralları kapsar. Bu kuralların ihlal edilmesi halinde sürücülere cezai yaptırım uygulanabilir. Emniyet şeridi cezası da bu yaptırımlardan biridir. Trafik denetimleri ve elektronik denetleme sistemleri (EDS) sayesinde trafikte yapılan şerit ihlalleri, belirlenerek ihlali yapan sürücüye cezai yaptırım uygulanır. Emniyet şeridi cezası 2023 yılında 4 bin 64 TL olarak güncellenmiştir.

Emniyet Şeridini Kimler Kullanabilir?

Emniyet şeridi; ambulans, itfaiye, kolluk kuvvetleri, organ nakil araçları, arama kurtarma araçları gibi trafikte geçiş üstünlüğüne sahip araçlar tarafından kullanılabilir. Ancak kaza, araç arızalanması gibi durumlarda standart araba sürücüleri, araçlarını emniyet şeridine çekerek trafiğin aksamasını önüne geçebilir.

Emniyet Şeridi Cezası Nedir?

Emniyet şeridi cezası, şerit ihlali sonucu geçiş üstünlüğüne sahip araçlara yol vermeme durumlarında kurala uymayan sürücüler için cezai işlem uygulanır. Sağ şerit ihlal cezası olarak da adlandırılan emniyet şeridi cezası, geçiş üstünlüğüne sahip araçların trafiğe takılmasının önüne geçmek amacıyla uygulanır.

Emniyet şeridi ihlali cezasının amacı, son zamanlarda trafik yoğunluğundan kaçmak isteyen sürücülerin emniyet şeridini kullanmayı alışkanlık haline getiren sürücüleri caydırmaktır. Öyle ki emniyet şeridini normal trafik akışı içine dahil edilmesi, geçiş üstünlüğüne sahip ambulans, itfaiye, emniyet güçleri, organ nakil araçları, arama kurtarma araçlarının olası tehlikelere zamanında yetişmesinin önüne geçer. Bu gibi durumlar doğurabileceği sonuçların hukuki boyutu dışında vicdani boyutu da son derece ağırdır. Bu nedenle trafikteki her sürücü, emniyet şeridi ihlali yapmamaya özen göstermelidir.

Emniyet Şeridi Cezası 2023

Ceza kodu 46/2-f olan emniyet şeridi ihlali cezası 2023 yılında güncellenmiştir. Emniyet şeridi cezası, 4 bin 64 TL’dir. Cezanın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde %25 indirimli olarak 3 bin 48 TL ödenmesi yeterli olacaktır.

Emniyet Şeridi Cezası Nasıl Ödenir? 

Bir hata veya dikkatsizlik sebebiyle emniyet şeridini kullandıysanız ve plakanıza ait yazılan bir ceza bulunuyorsa 15 gün içerisinde %25 indirimli olarak 3 bin 48 TL ödeme hakkınız bulunur. Emniyet şeridi cezası ödemesini anlaşmalı bankalar, Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi ve PTT şubeleri üzerinden yapabilirsiniz.

Emniyet Şeridi Cezası İtiraz 

Kaza, araç arızalanması gibi herhangi bir nedenden dolayı emniyet şeridini kullandınız ve emniyet şeridi ihlal cezası yazıldıysa cezaya itiraz hakkınız doğmaktadır. Çünkü emniyet şeridini sivil araçlar kaza veya arıza durumunda kullanabilir. Böyle bir durumda aracınızın 50 veya 60 metre uzaklığına ışıklı uyarı levhaları koymanız gerekir. Uyarı levhalarını gerekli bölgelere koymanıza rağmen yazılan bir ceza olduysa bir itiraz dilekçesi yazarak kimlik, araç ruhsatı, ceza ruhsatını yanınıza alarak Sulh ve Ceza Mahkemesi’ne giderek emniyet şeridi cezası itiraz davası açabilirsiniz.

Trafik cezaları hakkında yapılan güncellemelerin detayları hakkında bilgi edinmek için https://surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

10.06.2022

SRC Sınav Tarihleri Ne Zaman

13.04.2021

Elektrikli Otomobillerin Neden Vitesi Yok

17.12.2021

Akyurt Sürücü Kursları - Akyurt Ehliyet Kursları

28.12.2020

Trafikte Sağa Dönüş Nasıl Olmalı