Emniyet Şeridi İhlali Cezası Ne Kadar? 2022

ABONE OL
Emniyet Şeridi İhlali Cezası Ne Kadar - 2022

Emniyet şeridi cezası, ihlal durumu söz konusu olduğunda uygulanan idari cezalar arasında yer almaktadır. Emniyet şeridini ihlal etmenin cezası ağır olmakla birlikte bu şeridin ne amaçla kullanıldığını bilmek aslında cezanın daha da ağır olabileceğini göstermektedir. İsterseniz emniyet şeridi cezası nasıl kesilir? sorusunun yanıtını vermeden bu şeridin ne olduğu ve hangi araçların kullanabileceğini anlayalım.

Emniyet Şeridi Nedir?

Emniyet şeritleri olası bir acil durumda, ilgili birimlerin bu yolu kullanabilmesi ve duruma hızlı müdahale edebilmesi için ayrılmış özel yollardır. Kurtarıcı yol anlamına gelen emniyet şeridi yolun en sağ bölümünde bulunmaktadır. Acil durumlarda kullanılmasından dolayı sürücüler bu yola gereksiz yere girerse ve bu durum tespit edilirse ceza kesilir.

Emniyet Şeridini Hangi Araçlar Kullanabilir?

Emniyet şeritlerini kullanabilecek konumdaki araçlar bellidir. Yani bu şerit yalnızca emniyet araçlarının kullanımına açıktır. Emniyetin dışında zorunlu halleder kullanabilecekler ise şöyle sıralanabilir:

  • Yolda arıza yapan araç trafiği kapatıyorsa,
  • Ambulans,
  • İtfaiye,
  • Diğer kolluk güçleri

Emniyet Şeridi Neden Önemlidir?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere emniyet şeridi acil durumlara hızlı müdahale içindir. Yolda olası bir kaza meydana gelmişse ve kazada ölü ya da yaralı varsa, bu şeridi kullanan ambulans ve emniyet güçleri olay yerine hızlı bir şekilde ulaşabilirler. Bunun için ölümlü ve riskli durumlarda emniyet şeridi hayati öneme sahiptir.

Emniyet Şeridi Cezası Nasıl Sorgulanır?

Emniyet şeridi cezası plakaya mı yazılır? Yoksa sürücünün kendisine mi? Merak edilen bir konudur. Bunun yanıtını görebilmek için kişinin ceza sorgulaması yapması doğru olacaktır. E-devlet üzerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi üzerinden sorgulama gerçekleştirilerek cezanın araca mı yoksa sürücüye mi yazıldığı tespit edilebilir. 

Emniyet şeritlerinin kontrolü eskiden trafik polisi tarafından yapılıyorken günümüzde kameralı sistemlerle de takip edilmektedir. EDS emniyet şeridi cezası 2022 yılında 1,823 TL olmuştur.

Emniyet Şeridi Cezası Nasıl Ödenir?

Emniyet şeridi cezasını ödemek için bankaların şubelerini, mobil bankacılık sistemlerini, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesini kullanabilirsiniz. Eğer kesilen cezanın haksız olduğunu düşünüyor ve itiraz etmek istiyorsanız bu durumda yapmanız gereken emniyet şeridi cezası itiraz dilekçesi yazarak durumu bildirmek olacaktır. Kesilen ceza ile birlikte Sulh Ceza Hakimliğine süreci başlatabilirsiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

11.07.2024

Sürücü Kursu Maliyetleri: Sürücü Kursu Ücretleri Ne Kadar

10.08.2023

Araçlarda Mutlaka Bulunması Gereken Ekipmanlar

22.12.2021

Hangi Lastikler Daha Hızlı Aşınır, Ön mü Arka mı

27.07.2020

Yük Taşımak için Gerekli Belgeler Nelerdir