Engelli Park Yeri Cezası 2023

ABONE OL
Engelli Park Yeri Cezası 2023

Engelli park yeri cezası 2023 yılı birçok vatandaş tarafından merak edilmektedir. Trafikte engelli vatandaşların rahat park yeri bulmalarını sağlamak amacıyla engellilere özel park yeri alanları mevcuttur. Engelli park yeri işgali yapan araçlara da cezai işlem uygulanır. Peki, engelli park yeri cezası ne kadardır?

Engelli Park Yeri Nedir?

Türkiye’de 1,6 milyonu aşkın engelli vatandaş bulunuyor. Engellilerin yaşamlarını daha kolay hale getirmek amacıyla yapılan birtakım düzenlemeler vardır ve bunların en başında da engelli park yeri vardır. Engelli park yeri, engelli vatandaşların araçlarıyla gitmek istedikleri yere kolayca erişim sağlayabilmek amacıyla özel olarak ayrılmış alanlardır.

Engelli Park Yerini Kimler Kullanabilir?

Adından da anlaşılıyor olduğu gibi engelli park yeri yalnızca engelli araçlarına ayrılmıştır. Buna göre engelli olmayan kişilerin kullandığı araçların bu park yerini kullanması yasaktır. Engelli otoparkları yönetmelik çerçevesinde belirlenmiştir. Dolayısıyla engelli aracında manuel veya akülü tekerlekli sandalye, baston, yürüteç gibi hareketi sağlayan araç ve cihazları kullanan ya da hareket kısıdı olan en az bir kişi bulunmalıdır. Her otoparkta %5 oranında engelliler için ayrılmış olan park yeri bulunması gerekir. Engelli aracının buraya park edebilmesi için de mutlaka önünde engelli kartının ya da engelli kimlik kartının olması gerekir.

Peki, engelli yerine park etmenin cezası nedir?

Engelli Yerine Park Etmenin Cezası 2023

Engelli yerine park etmek 2023 yılı için 873 TL olarak belirlenmiştir. Aşağıdaki tabloya baktığımızda 2023 yılında bu rakamların önemli derecede yükseldiğini görmek mümkündür.

YILI                CEZASI                      ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ CEZA PUANI

2023            873 TL                                                         10

2022            392 TL          294 TL                                      10

2021            288 TL          216 TL                                      10

2020            264 TL          198 TL                                      10

2019            216 TL          162 TL                                      10

AVM ve Havaalanında Engelli Park Yerine Normal Araç Bırakılırsa Ceza Yazılır mı?

AVM ve havalimanları özel mülkler olarak kabul edilmiş dolayısıyla bu alanlarda da engelliler için özel engelli park yerlerinin bulunması gereklidir. Eğer buralarda bulunan engelli park yerlerinde engelli olmayan araçlar park etmişse şikayet edilmesi halinde cezai işlem uygulanmaktadır.

Engelli park yeri konusunda hassas olmak çok önemlidir. Dolayısıyla engelli olmayan bir araç herhangi bir yerde bulunan bu park yerlerine bırakılmaması gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

01.03.2021

SRC 2 Belgesi Hangi Araçları Kullanır

25.09.2020

Aerodinamik Nedir

30.03.2020

Trafik Adabı Dersi

19.10.2020

Kamyon Kazaları Nasıl Önlenir