Engelli Raporu ile Araç Nasıl Alınır

ABONE OL
Engelli Raporu ile Araç Nasıl Alınır

Engelli ve engelli yakınlarının sosyal yaşamlarını kolaylaştırmak için çeşitli uygulamalar mevcuttur. Bu uygulamalardan biri de engellinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’den muaf tutulmasıdır. Engelli raporu ile ÖTV’den muaf tutularak araç almak mümkündür. Peki, engelli raporu ile araç alma işlemi için gerekli koşullar nelerdir?

Engel oranına göre ÖTV muafiyeti iki farklı biçimde uygulanıyor. %40 engelli raporu ile alınan araçları engellinin kendisinin kullanması mümkün.

Engelli Aracı Almak için % Kaç Engelli Raporu Olmalı?

“Engelli aracı almak için % kaç engelli olmak gerekir?” sorusu engelliler ve engelli yakınları tarafından araştırılan konulardan biri. 2016 yılından önce engellilere özgü H tipi sürücü belgeleri vardı. Engelli araçları için H tipi ehliyet belgesi almak gerekiyordu. Günümüzde ise engelli vatandaşlar da A ya da B sınıfı ehliyet sahibi olabiliyor. Engel durumunun belirlenmesi için sağlık raporu gerekiyor. 

Araç alımı kapsamında Özel Tüketim Vergisi alınıyor. Araçlardan alınan ÖTV oranı ise %45 ile %225 olarak değişkenlik gösteriyor. Engelliler ise ÖTV muafiyeti ile araç sahibi olabilir. ÖTV indirimi engelli vatandaşın durumuna göre değişkenlik gösteriyor.

%40 Engelli Raporu ile Araç Alma

%40 engelli raporu ile araba alabilmek için engelli bireyin öncelikle engelli raporu alması gerekir. Raporda engelli bireyin “Engelli aracını kullanmaya engel bir durumun olmadığı” yer almalıdır. %40 engel ile engelli birey kendi aracını kullanabilir. Engelli birey, özel engelli aracı ile sınava tabi tutulur ve sınavı geçmesi halinde ehliyet alır.

%40 engelli aracı alabilmek için gerekli şartlar şu şekildedir;

  • Engelli bireyin en az %40 oranında engelinin olması gerekir.
  • Tam teşekküllü hastaneden alınan raporda kişide %0 oranında engel olduğu yer almalı ve raporda ehliyet alabileceğine dair ibare yer alması gerekir.
  • Kişinin engel durumu araç kullanımına imkan vermiyorsa engelli raporunda “Özel Tertibatlı Araba kullanabilir” bilgisi yer almalıdır.
  • Engelli raporunda “Otomatik vites araç kullanır” yazıyorsa otomatik vites araç satın alması zorunludur.
  • Engelli araç almak isteyen kişinin rapordaki şartlara uygun araç alması ve araç almadan önce A ya da B sınıfı ehliyete sahip olması zorunludur.

%40 engelli araç ÖTV indirimi ise %26,5’tir.

%60-&70 ve %80 Engelli Raporu ile Araç Alma Şartları

Yüzde 60, 70 ve 80 oranında engelli raporu almak isteyen kullanıcılar, %90 altında yer alan koşullara göre alım yapabilirler. Bu oranda engeli bulunan engelli bireyler, yukarıdaki koşullara göre ÖTV muafiyeti ile araç satın alabilir.

Yüzde 60 Engelli Raporunda Vergi İndirimi Ne Kadar?

Yüzde 60 engelli raporu ile vergi indirimi ÖTV’de yüzde 26.3, MTV’de ise yüzde 15.4 indirim sağlanır.

Yüzde 70 Engelli Raporunda Vergi İndirimi Ne Kadar?

Yüzde 70 engeli bulunan engelli bireyler araç alırken ÖTV’de yüzde 26.3, MTV’de ise yüzde 15.4 indirim uygulanır.

%90 Engelli Raporu ile Araç Satın Alma Koşulları

“Yüzde 90 engelli raporu ile ne kadar ÖTV indirimi olur?” sorusu, ÖTV indirimi ile araç satın almak isteyenler tarafından araştırılır. %90 engelli raporu ile araç satın alabilmek için ilk aşamada bazı koşulları yerine getirmek gerekir. Engelli kişiler, %90 ve üzeri engelli ise ÖTV’den muaf tutulur. %90 engeli olan bireyler, araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmaz.

ÖTV’siz Araç Almak İçin Yüzde Kaç Engelli Olmak Gerekir?

ÖTV’siz araç alabilmek için engelli bireyin engelinin en az yüzde 90 olması gerekir. Yüzde 90 ve üstü engelli bireyler ÖTV’siz araç alabilir.

% 90 Engelli Aracını Kim Kullanabilir?

%90 engelli olan bir kişi araç kullanamaz. Bu nedenle, engelli aracının birinin kullanması gerekir. Karayolları Trafik Yönetmeliği, ÖTV’den muaf tutulan aracın belirlenen kişilerin kullanımına izin vermektedir. %90 engelli kişinin aracını kimler kullanabilir?

  • Tam teşekküllü hastaneden alınan raporda %90 ve üzeri engel bulunması durumunda “ÖTV muaflı araç kullanabilir” ifadesi bulunmalıdır. Engelli bireyin raporunda “Sürücü ehliyeti alabilir” ibaresi bulunmuyorsa yakınlık derecesine bakılmaksızın aracı isteyen kişiler kullanabilir.
  • %90 engelli kişilerin araç kullanamaması durumunda araç ruhsatına eklenen 3 kişinin araç kullanımına izin verilir. Buna göre, %90 ve üzeri engelli kişilerin adına alınan araçları 2. ve 3. Derece akrabaları kullanabilir. Ruhsatta adı yer almayan ancak kullanan kişilerin aracı kullanması halinde aracın bağlanması ya da para cezasına çarptırılması söz konusudur.

%90 Engelli Aracı Kimler Alabilir?

%90 engele sahip bireyler sıfır araç alırken ÖTV’den muaf tutulur. Ancak %90 engelli bireyin aracı alabilmesi için bazı koşulları sağlaması gerekir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir;

  • %90 ve üzeri engeli bulunan birey eğer ağır engelli ise aracı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı aranmamaktadır. Bireyin aile yakınları aracı satın alabilir.
  • Engelli raporu bulunmayan kişinin araç alımında birey, 18 yaşından büyük ve zihinsel engelli değilse kendi işlerini tamamlayabilir.
  • Eğer engelli birey 18 yaşından büyük ve zihinsel engelli ise vasi karar verir.

Engelli Araç İndirimi Nasıl Hesaplanır?

Engelli araç ÖTV indirimi şu şekilde hesaplanır.

Engelli araç indirimi hesaplanırken aracın öz fiyatına ÖTV indirimi uygulanır. Engelli bireyin araç alırken yararlanacağı indirimlerden biri de KDV indirimidir. KDV ve ÖTV üzerinden yapılan indirimlerle satın alınacak aracın satış fiyatı %30-32 arasında değişiklik gösterir. Örneğin; satış fiyatı 500 bin TL olan bir aracın ÖTV tutarı 188.324 TL, KDV tutarı ise 76.271 TL’dir. Aracın vergisiz fiyatı ise 235.405 TL’dir. %90 engeli olan biri, bu aracı 235.405 TL’ye satın alabilir.

Engelli Raporu ile Alınan Araç Kaç Yıl Sonra Satılabilir?

Engelli raporu ile alınan aracın satılabilmesi için en az 5 yıl geçmesi gerekir. Ancak eğer araç başka bir engelli kişiye satılacaksa bu süre geçerli sayılmamaktadır. Ayrıca, yangın, deprem veya kaza gibi sebeplerde de aracın kullanılamaz duruma gelmesi halinde bu kural geçerli sayılmamaktadır.

ÖTV Muafiyetli Araçlar Nelerdir?

ÖTV ve diğer vergilerle birlikte toplam fiyatı 330.800 TL’den düşük olan otomobil, pick-up, arazi aracı gibi taşıtlar ÖTV muafiyeti kapsamında bulunur. Bu araçlarda motor hacmine bakılmamaktadır.

Araçlarda motor hacmi incelendiğinde ise şu araçlar ÖTV muafiyeti kapsamında yer alır.

  • Motor hacmi 1.6 litre altında bulunan binek otomobiller
  • Motor silindir hacmi en fazla 2700 cm3 olan panelvan, pick-up ya da kamyonetler
  • Her türlü motosiklet modeli

Engelli Raporu ile Araç Nasıl Alınır?

Engelli raporu ile araç almak günümüzde daha kolaylaşmıştır. Engelli raporuna e-devletten bakılabilir. Araç satın almak isteyen engelli bireyler engelli raporu ile araç bayisine başvuru yapabilir. Eğer engelli birey 19 yaşın üzerinde ve zihinsel engeli bulunuyorsa bu durumda vasi kararı gerekir. Bu durumda araç alınırken vasi kararı talep edilir. Engelli kişi, aracı kendi kullanacaksa uygun ehliyet sınıfının bulunması gerekir. 

Engelli araç satın alma işlemi ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

Sınav Görevlileri

29.04.2020

Denizli Sürücü ve Ehliyet Kursları

01.07.2021

Çekilen Araç Sorgulaması Nasıl Yapılır

04.02.2022

En İyi Sürücü Kursları 2022