Far Ayarı Nedir? Far Ayarı Nerede Yapılır?

ABONE OL

Gece ve gündüz otomobillerin güvenliğini ve görünürlüğünü sağlayan en önemli aksamların başında farlar gelir. Gece farı olmayan ya da ayarı bozuk olan bir farla trafiğe çıkmak riskli olurken gündüzde bazı durumlarda sürücüyü sıkıntıya düşürecektir.

Farın olmaması kadar ayarının bozuk olmasının da tehlikeli olduğunu belirttik. Peki, bir otomobilin farları ayarsız olduğunda ne yapılması gerekir.

Görüşün istenen kalitede olabilmesi için farların uygun hizada aydınlatması gerekir. Bunun içinde başvurulması gereken yer deneyimli teknik servisler ya da sanayi ustalarıdır. Sürücüler kendi farlarının ayarını belli bir noktaya kadar yapabilir, özellikle yüksek model araçlarda bulunan ayar düğmesi bu ayarın kolayca yapılmasını sağlar. Ancak ayar düğmesi zaten düzgün hizalanmış olan farlarda işe yarayacağından dolayı sizin farınız ilk ayarda farklı hizayı gösteriyorsa hangisine geçerseniz geçin doğru aydınlatmayacaktır.

Farların ayarsız olması muayeneden kusurlu olarak da geçmenizi sağlar, hatta ayar çok kötüyse muayeneden geçmeme gibi bir durumunuzda vardır. Bir otomobilin far ayarının bozulması genelde sürülen yola göre değişir. Yani sürekli olarak çakıllı taşlı bozuk yollarda araç kullanmak farların ayarının bozulmasına neden olacaktır. Ya da aracınızla önden yaptığınız bir kazada farlarınızın ayarı yine bozulabilir. Kısacası otomobilinizin far ayarı herhangi bir nedenden dolayı bozulabilir burada önemli olan neden bozulduğu değil, bozulup bozulmadığıdır.

Doğru Far Ayarı Nasıldır?

Otomobillerin doğru yapılmış far ayarında ışık, her 10 cm’de 1 cm aşağıya gelir. Bu sayede aracın farından yansıyan ışık yere değerek sürücünü görüş açısının en kaliteli hale gelmesini sağlar. Piyasa da üretilmiş olan çok sayıda far ayar cihazı vardır. Bu cihazlardan temin edilerek isteğe bağlı olarak ayar sürücünün kendisi tarafından da yapılabilir. Ancak cihazın pahalı olması ve ayarın doğruluğundan net emin olunabilmesi için her şeyde olduğu gibi işi ehline bırakmak çok daha akıllıca olacaktır.

Far Ayarı Nasıl Yapılır?

Far ayarını evde kendiniz nasıl yapabileceğinizi daha önce Farları Kendiniz Nasıl Ayarlarsınız? Başlıklı makalemizde siz değerli takipçilerimizle paylaşmıştık. Bu yazımızı okuyarak far ayarınızı nasıl yapmanız gerektiği konusunda fikir edinebilirsiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/  adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.01.2021

İkinci El Araç Garanti Sigortası Nedir

04.06.2021

Mercedes’in DAS Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır

02.02.2022

Amortisör Patlarsa Ne Olur

19.04.2022

Dazkırı Sürücü Kursları - Dazkırı Ehliyet Kursları