Fren Balatası Değişimi Nasıl Yapılır
Fren balatası, arabada en sık değiştirilen parçalardan biridir. Fren balataları, frene basıldığında aracın yavaşlamasını sağlayan parçalardır. Fren balataları zamanla aşınır. Aşınan fren balatası fren diskine hasar verir. Bu durumda frenleme performansı sağlar. Bu nedenle fren balatası aşınmaya başlayınca ön ve arka fren balatasının değişmesi gerekir. Peki, fren balatası nasıl değiştirilir?
Fren Balatası Neden Aşınır?
Fren balatası kullanıma bağlı olarak zamanla aşılır. Ancak bazen de sürücü hataları sebebiyle daha kısa sürede aşınabilir.
Fren aşınma sebepleri şu şekilde sıralanabilir;
- Sık sık dur-kalk yapmak fren balatalarının ömrünü kısaltan detaylardan biridir.
- Aniden yavaşlama ya da hızlanma sıklığı fren balatalarının ömrünü etkiler.
- Gereksiz yere fren yapmak da fren balatalarının çabuk tükenmesine neden olur.
- Yokuşlarda fren balatalarını zorlamak da çabuk bitmesine neden olan detaylar arasındadır.
Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Frene bastığınızda metal bir ses geliyorsa fren balataları aşınmaya başlamış olabilir. Fren balatası aşınmaya başladığında sürücünün anlaması için metal parça konulur. Bu metal parçanın ses çıkarması fren balatalarının aşınmaya başladığını haber verir.
Fren kullanıldığında olması gerekenden daha yumuşaksa fren refleksleri yavaşlamış olabilir. Bu da fren balatalarını değiştirmeniz gerektiği anlamına gelebilir. Fren balatalarının değişim zamanının geldiğini anlamak için hidrolik yağ deposuna bakılabilir. Eğer fren balatalarında yağ azalmışsa fren balataları aşınmaya başlamış olabilir.
Fren Balatalarını Değiştirmek Neden Önemlidir?
Fren balatalarının ömrünün tükenmesi olası kazalara davetiye çıkarabilir. Trafikte kimsenin canını tehlikeye atmamak için fren balatalarının sıklıkla kontrol edilmesi ve zamanı geldiğinde değiştirilmesi kritik öneme sahiptir.
Fren Balataları Ne Zaman Değiştirmeli?
Fren balatalarının her bakımda mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Fren balataları ortalamak 40-45 bin km arasında değiştirilebilir. Ancak araç kullanımına göre balata değişkenlik süresi değişkenlik gösterebilir. Mesela yağış alan ve nemli bir yerde yaşıyorsanız fren balataları paslanabilir. Bunun için 40 bin km öncesinde de balata değişimi yapmanız gerekebilir.
Fren Balatası Değişimi Nasıl Yapılır?
Fren balatası değişimi yaklaşık 1 saat süren bir işlemdir. Aşağıdaki adımları takip ederek kısa zamanda balata değişimini gerçekleştirebilirsiniz.
Adım 1: Aracı Düz Bir Zemine Park Edin
İlk aşamada aracı düz bir zemine park edin. Düz zeminde dahi kayma olasılığı olacağı için aracın önüne kalas, taş veya aracı durdurabilecek herhangi bir parça yerleştirilebilir. Bu sayede araç hareket eder gibi olsa da bu malzeme ilerlemesini engelleyecektir.
Adım 2: Aracı Kaldırın
İkinci aşamada aracı kriko yardımıyla kaldırmak gerekir. Krikoyu yere dik şekilde yerleştirmek gerekir.
Adım 3: Tekerlekleri Araçtan Çıkanın
Bir sonraki adım ise tekerleklerin araçtan çıkarılmasıdır. Tekerlekleri çıkararak balata değişimi için araç hazır hale getirilir.
Adım 4: Balatalardaki Cıvataları ve Balatayı Çıkarın
Beşinci adımda ise balatalara bağlı cıvataları çıkarmak gerekir. Cıvataları sökme işlemi sırasında kaliperin gevşemesinin önüne geçmek için halat kullanarak sabitleme yapabilirsiniz. Cıvataları çıkardıktan sonra balataları da çıkarmak gerekir. Balataları herhangi bir alet kullanmadan çıkarmak mümkündür. Sadece kaliperin içerisinde yer alan yıpranmış balatayı el yardımıyla çıkarabilirsiniz.
Adım 5: Kaliperi Temizleyin ve Parçaları Yağlayın
Balatayı çıkardıktan sonra kaliperi temizleyerek yeni balata için hazır hale getirmek gerekir. Kaliperdeki toz ve pisliği temizlemek balatanın ömrü için oldukça önemlidir. Balatanın bulunduğu alanı ne kadar iyi temizlerseniz yeni balataların ömrü de o kadar uzun olur. Balata yerini temizledikten sonra kaliper pimi, disk balatalarının kaliper üzerindeki yerleri yağlamak gerekir.
Son Adım: Yeni Fren Balatalarını Temizlenmesi
Yeni balataları alana yerleştirdikten sonra kaliper cıvatalarını sıkmak gerekir. Gevşemenin önüne geçmek için fren pistonunu kaliperin yeni fren balatasıyla birleşmenin kolay olduğu noktaya kadar sıkmalısınız.
https://www.surucukurslari.com/