Fren Diski Nedir, Ne İşe Yarar
Fren diski, bir arabanın ya da motosikletin süspansiyonuna tutturulmuş, fren balataları tarafından tutulan demir veya karbon kompozit parçadır. Aracın durdurulması için görev yapan bu parça oldukça önemlidir. Fren diski ve balatalar arasındaki sürtünme, aracı durma noktasına getiren şeydir.
Fren diskinin, kampanaya göre çok sayıda avantajı vardır. Fren diskleri ısıyı çok hızlı bir şekilde dağıtır ve bu da aracın fren performansının artmasına imkan sağlar.
Disk frenler sürücüye pedalda bastığı zaman daha güvenli hissi verir ve yumuşak bir duruş için basıncı daha kolay ayarlamasına olanak tanır.
Fren Diskleri Ne İşe Yarar?
Fren diskleri, ıslak havada frenleme performansını artırmak için delinir, bu sayede motosikletlerde güvenli bir duruş sağlar. Fren balatasının diskin yüzeyinde durma kabiliyetini engelleyen herhangi bir suyu sıkıştırması yerine, su disk üzerindeki deliklere itilerek fren balatalarının diski amaçlandığı gibi kavramasını sağlar.
Frenleme sırasında aşırı ısı oluşumuyla ilişkili gerilmelerden kaçınmanın bir yolu olarak, bazı diskler bazen kaba kamalar aracılığıyla göbeğe gevşek bir şekilde monte edilir. Bu gevşek montaj, diskin ısıyla eşit şekilde genişlemesine izin verir ve üzerine monte edildiği göbeğe çok fazla ısı aktarmasını durdurarak arızaya neden olabilir.
Fren Diskinin Ne Zaman Değiştirilmesi Gerekmektedir?
Fren diskleri balatalara göre daha uzun ömre sahiptir. Sürücünün aracı nasıl kullandığına bağlı olarak değişim süresi uzayabilir. Fren disklerinin standart kullanımı sonrasında değişim zamanı 60-70 bin km’dir. Eğer disklerde hasar oluşursa daha erken de değiştirilebilir.
Fren diskinin değiştirilmesi gerektiğinin birtakım işaretleri vardır. Bu işaretler ise şöyledir:
Gürültülü frenler
Aracın frenine basıldığında olması gerekenden daha fazla ses çıkmaya başlar. Ses değişim gerektiğinin ilk belirtisidir. Aracın disklerinde eğilme varsa bu durumda ses daha fazla olur.
Tekerlekten gelen titreşimler
Fren diskleri aşındığında frene basınca ayağınızın altında titreşim hissedersiniz. Frene her basıldığında bu titreşim artarak devam eder.
Durma Mesafesinde Artış
Fren diskine basıldığı zaman aracın duruş mesafesi daha çok uzamaya başlar. Eski frenleriniz artık geç tutuyor demektir.
Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.