Fren Pedalı Nedir? Fren Sistemindeki Rolü Nedir

ABONE OL
Fren Pedalı Nedir - Fren Sistemindeki Rolü Nedir

Fren pedalı, bir araçtaki tüm fren sistemini çalıştıran parçadır. Otomatik araçlarda sol tarafta, manuel araçlarda ise ortadır. Üzerine bastığınızda, fren sisteminizin tüm bileşenleri harekete geçer.

Bir kişi ayağı fren pedalındayken yaklaşık 31 kg kuvvet uygulayabilir. Ancak bir aracı durdurmak için disk frenleriniz genellikle balatalarda yaklaşık 800–1.200 psi kuvvete ihtiyaç duyar.

Fren pedalına uyguladığınız 31 kg’lık kuvvet, fren sisteminin farklı parçaları tarafından güçlendirilir.

Pedal Oranı

Pedal oranı, fren pedalına uygulanan kuvvetin nasıl çarpılacağını ve ana fren silindirine nasıl aktarılacağını tanımlar. Fren pedalı uzunluğu, pivot noktası ve ana silindirin itme çubuğu konumunu içeren bazı fizikleri içerir.

Pedala bastıktan sonra, ana silindir bu kuvveti fren hatlarında hidrolik basınca dönüştürür. Fren hatlarındaki bu hidrolik basınç, pistonu devreye sokar:

Fren balatalarındaki veya fren pabuçlarındaki sürtünme malzemesi tekerleklerin hareketini durdurur.

Park Freni?

Park freni sistemi, fren pedalının hidroliğinden ayrı çalışır. Park halindeyken aracı hareketsiz tutmak için bir güvenlik önlemidir ve araç hareket halindeyken düzenli frenleme için kullanılmaz.

Fren Pedalınız Normal Çalışmıyorsa Ne Oluyor?

Fren Pedalı Yumuşak veya Yere Düşüyor

Yumuşak bir fren pedalı, bastığınızda minimum dirençle süngerimsi bir his verir. Pedala bastığınızda ya çok yavaşça yukarı çıkar ya da hiç çıkmadan aşağıda kalır. Bu da aracın güvenliği açısından çok önemlidir, çünkü aracın artık frenleri tutmuyor demektir. Bu bir sorunla karşı karşıya kaldığınızda yoldaysanız, mümkün olan en kısa sürede güvenli bir şekilde durabilmeniz için fren hatlarında basınç oluşup oluşmayacağını görmek için fren pedalına birkaç kez basmayı deneyin.

Bu durum henüz yola çıkmadan önce meydana gelmişse aracınızı hareket ettirmeden çekici çağırıp doğrudan servise götürülmesini sağlayın.

Fren Hatlarında Hava

Fren hidroliği, fren basıncının uygulandığı kanaldır. Fren hatlarınızda hava bulunması, sıvının hidrolik basıncını azaltarak fren pedalını yumuşak hissettirir.

Hava ayrıca onarımlar sırasında, fren hidroliği eklediğinizde ve aracın çalışması sırasında fren hattına girebilir. Ya da daha kötüsü, fren sisteminizde bir sızıntı olduğunda meydana gelebilir.

Fren Hidroliği Sızıntısı

Fren hidroliği olmaması, fren pedalınızın minimum dirençle düşmesine neden olur. Düşük bir fren hidroliği seviyesi, gösterge panelinizdeki fren uyarı ışıklarını da yakabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.12.2022

Çakar veya Siren Kullanma Cezası 2023

05.10.2022

Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gereken İşlemler

24.12.2021

Evren Sürücü Kursları - Evren Ehliyet Kursları

25.10.2021

Değişken Subap Zamanlaması Nedir? Nasıl Çalışır