Frene Basınca Rölanti Düşmesi veya Yükselmesi Neden Olur
Bir otomobil çalışıyor, fakat hareket etmiyorsa az yakıtla doğru çalışma prensibine sahip olduğunda bu işlem rölanti şeklinde tanımlanır. Eğer araç rölantide çalışıyorken dengesizlik meydana gelirse rölantide dalgalanma olur ya da araç stop eder. Eğer aracın frenine bastığınızda rölantide dalgalanma oluyorsa bu aracınızın daha fazla yakıt tüketeceği ve bir problemin olduğunu gösterir.
Bir aracın rölantisi normal şartlarda araç üretim bandındayken yapılır. Bu işlemle birlikte araç en düşük yakıt performansına sahip olur ve sarsıntısız bir şekilde çalışır. Motorda silindir sayısı ne kadar fazla olursa aracın frene basınca rölanti düşmesi ya da yükselmesi ihtimali de o kadar çok artmış olacaktır.
Motor Rölantide Ne Kadar Yakıt Tüketir?
Araç rölantide çalıştığı anda motor en düşük yakıt sarfiyatını gerçekleştirir. Pistonlar bu durumda aşağı yukarı hareket edecek ve bu hareket yanmayla birlikte aracın yakıt tüketimini sağlayacaktır. Kısacası araç duruyorsa ve motoru çalışıyorsa bu durumda yakıt tüketimi gerçekleşiyor demektir.
Frene Basınca Rölanti Düşmesi veya Yükselmesi
Frene basıldığında rölantide yaşanacak dengesizliğin nedenleri vardır. Temel nedeni ise gaz kelebeğinin gövdesindeki devir mekanizmasının arıza yapmış olmasından kaynaklanır. Bunun da kendi için de iki farklı nedeni vardır.
Birinci neden aracınızın gaz kelebeği elektronik ise bu durumda araç çalışır vaziyetteyken kelebeğin açık olması aracın arızalanmasına neden olabilir. Bu arıza yeni nesil otomatik araçlarda karşımıza çıkan problemlerden bir tanesidir.
İkinci neden ise gaz kelebeğinin telli olmasıyla ilgilidir. Motor rölanti halindeyken kelebek açıklığı ayarlama yapar, bu bölüm arızalı olabilir.
Rölanti Motoru Nedir?
Aracın frenine basıldığında rölantide yaşanan düşme ve yükselmenin nedenini yukarıda açıkladı. Bunun dışında bir sorunda rölanti motorudur. Boğaz ya da gaz kelebeği şeklinde isimlendirilen bu bölüm kelebek kapalı olduğunda aracın hava almasını sağlar. Bu araç çalışırken gaz pedalına basılmayan zamanda ayarlamaları yapan kısımdır. Yeni nesil araçlar bu ayarlamaları sürücüye bırakmadan kendileri motorun ihtiyacına göre belirler.
Sonuç: Aracınız rölanti durumundayken stop ediyor ya da devirde herhangi bir dalgalanma meydana geliyorsa, bu durumda bir arıza olduğunu söyleyebiliriz.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.