Gaz Kelebeği (Boğaz Kelebeği) Temizliği Nasıl Yapılır

ABONE OL
Gaz Kelebeği Temizliği Nasıl Yapılır

Gaz kelebeği otomobilin motoruna giren hava miktarını kontrol eden parçaya verilen isimdir. Her sürücünün bildiği temel parçalar arasında yer alan gaz kelebeği sorun yapmaması açısından zaman zaman temizlenmesi gerekir.

Gaz Kelebeği Ne İşe Yarar?

Benzinli otomobillerde motorun sağlıklı çalışması için yakıt ile havanın karışması gerekir. Gaz kelebeği hava miktarını kontrol ettiğinden dolayı motora giren hava miktarı ne kadar doğru olursa motorun çalışması da o kadar düzgün olacaktır. Gaz kelebeği ECU sisteminden aldığı komutla bu işlevi yerine getirirken aracın performansı da belirlenmiş olacaktır.

Gaz Kelebeği Nasıl Temizlenir?

Araçtan istenilen performansın elde edilebilmesi için gaz kelebeğinin belli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Gaz kelebeği işini bilen kişiler tarafından yapılmalıdır. Temizlemesi basit gibi görünse de sökmeden boğaz kelebeği temizliği yapmak mümkün olmayacağından dolayı bilinçsizce yapılan işlem daha büyük sorunlara neden olabilir.

Gaz kelebeğinin temizliği kirli olup olmamasına göre yapılmalıdır. Bu işlem için kelebek bulunduğu yerden sökülmeli ve inceleme yapılmalıdır. Eğer temizlik işleminin yapılmasına ihtiyaç varsa yapılmalı ve sonrasında OBD cihazı ile adaptasyon işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Bu işlem aracın fabrikasyon değerlerine tekrardan sahip olmasını sağlayacaktır.

Gaz Kelebeği Kirli Olursa Ne Olur?

Gaz kelebeği kirli olduğunda aracın motoruna gerekli olan hava miktarı giremeyeceğinden araç istenilen performansa sahip olamaz. Sürücü araca daha fazla gaz vermek zorunda kalacağı için bu aracın daha fazla yakıt tüketmesine ve motora gereğinden daha fazla hava girmesine neden olacaktır.

Gaz Kelebeği Arızası Nasıl Anlaşılır?

  • Gaz kelebeği arızası meydana geldiğinde aracın gösterge panelinde motor arıza ışığı yanmaya başlayacaktır.
  • Marşa basıldığında araç geç çalışır ya da motor istenilen şekilde çalışmaz.
  • Araç rölantideyken motorda dalgalanma meydana gelir.

Boğaz Kelebeği Adaptasyonu Yapılmazsa Ne Olur?

Boğaz kelebeği temizliği yapıldıktan sonra mutlaka adaptasyonun yapılması gerekir. Bu işlemin amacı ECU’nun parçayı yeniden tanımasını sağlamaktır. Eğer adaptasyon işlemi yapılmazsa sorun ortadan kalkmayacaktır. Yeni nesil otomobillerde bu işlem bilgisayarlı cihazlar sayesinde hızlıca yapılabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.02.2021

Kış Aylarında Araç Kliması Nasıl Kullanılmalı

12.05.2021

Doğalgaz, CNG ve LNG Nedir

13.04.2021

Trafik Adabı Kuralları

04.06.2021

Otoyol Kuralları Nelerdir