Gaz Kelebeği Nedir

ABONE OL
Gaz Kelebeği Nedir

Benzinli motorlarda gaz kelebeği hava beynidir. Motora alınan hava oranı gaz kelebeği kontrolünde olur. Gaz kelebeğini kontrol eden ise sürücünün kendisidir.

Gaz kelebeği dizel motorlarda bulunmaz yalnızca benzinli motorlarda bulunur. Motora girecek havayı emme manifolduna aktarır.  Gaz kelebeği genelde plastik olur ancak bazı motorlarda alüminyum olabilir.

Gaz Kelebeği Ne İşe Yarar?

Gaz kelebeği, sürücü gaza bastığında gidilmek istenilen hız oranını ECU’ya aktarır. ECU, gaz kelebeğine sinyal gönderir ve açılmasını sağlar.  Benzinli araçlarda yanmanın meydana gelebilmesi için belli oranda hava ve yakıt karışımına ihtiyaç vardır. Bu karışımın oranını belirleyen ise sürücüdür. Otomobiller belli bir karışım oranını kullanır. Bu karışımlar ise 3 ana gruptadır.

  1. İdeal Karışım
  2. Zengin Karışım
  3. Fakir Karışım

İdeal Karışım Ne Demek?

Benzinli bir araçta ideal olan yanma oranı 14/1’dir. Yani motora 1 birim yakıt alınıyorsa 14 birim hava alınır. Motor kontrol ünitesi tüm yük ve performans şartlarını değerlendirerek yanma tipinin ayarlanmasını sağlar. İdeal yanma oranına ulaşan motor, maksimum performansa ulaşmamış olsa da iyileşme olur. Bu da yakıt sarfiyatını azaltır.

Zengin Karışım Ne Demek?

Zengin karışımda yakıt oranı yüksek, hava oranı ise az olur. Zengin karışım olmasının nedeni sürücünün motordan daha fazla güç istemesidir. Yani hızlı araç kullanıyorsanız gaza daha fazla basarsınız bu da zengin karışıma neden olur.

Fakir Karışım Ne Demek?

Fakir karışımda ise hava oranı fazla, yakıt oranı azdır. Yakıt sarfiyatının düşmesi amacıyla yanma fazla fakirleşirse bu durumda araç sürekli olarak stop eder.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz karışımların tüm ayarı gaz kelebeği tarafından yapılır. Kelebek ne kadar açılırsa içeri giren hava da o oranda olacaktır. Bir aracın motoru için kritik bir görev yapan bu parça arızalanması durumunda hemen müdahale edilmesi gerekir.

Gaz Kelebeği Fiyatı Ne Kadar?

Gaz kelebeğinin fiyatı net olarak verilmez, bunun için aracın marka ve modeli ön plandadır. Ortalama bir fiyat aralığına bakacak olursak 500 TL ile 2.000 TL arasında değişkenlik gösterir.

Otomobil teknik bilgileri hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.05.2020

Manisa Sürücü ve Ehliyet Kursları

21.07.2022

Buji Nedir - Arızası Nasıl Anlaşılır

02.08.2021

Araçlarda Hangi Renk Daha Pahalı

10.06.2021

2022 Audi A3 İncelemesi