Geceleri Güvenli Sürüş Nasıl Olmalı

ABONE OL
Geceleri Güvenli Sürüş Nasıl Olmalı

Gece saatlerinde güvenli sürüş, tüm sürücülerin edinmesi gereken önemli bir ortak beceridir. Gece, sürüş koşulları açısından gündüzden çok daha tehlikeli olsa da iyi bir eğitim ve beceri ile güvenli hale getirilebilir.

Karanlıkta Araba Kullanmanın Riskleri

Karanlıkta sürüşün en tehlikeli kısmı, yolun görünürlüğünün azalmasıdır. Yoldaki ve yolun çevresindeki tehlikeleri görmek ve algılamak gündüze göre çok daha zordur. Akşam, farlar tüm çevreyi aydınlatmaz bu nedenle insan gözü görmekte zorlanır.  Bu da sürücünün araç kullanırken daha az derinlik algısı ve daha az çevresel görüş imkanına sahip olması anlamına gelir.

Peki, gece karanlıkta güvenli bir sürüş yapabilmek için neler yapılması gerekir?

Gece Sürüş İpuçları

Karanlıkta görüş sınırlı olsa da, bu durumu güvenli hale getirebilmeniz için sizin davranışlarınızda ve aracınızda bazı temel ayarlamaları yapmanız gerekir. Bunlar şöyledir:

Farlarınızın sürekli temiz olduğundan emin olun. Bu sayede görüş alanınızı daha net ve daha geniş hale getirmiş olursunuz.

  • Farlarınızın doğru yöne doğru açıyla baktığından emin olun.
  • Gösterge paneli ışıklarını, arabanın dışını görmenizi engellemeyecek kadar loş tutun, ancak düğmelerin görülmesini zorlaştıracak kadar kapatmayın.
  • Gözlük takıyorsanız, karanlıkta araç kullanırken mutlaka gözünüzde olmasına dikkat etmeniz gerekir. Gözlükle araç kullanması gereken bir sürücünün gözlüksüz olması da yasal olarak mümkün değildir.
  • Ön camınızı temiz tutun. Kirli bir cam görüş mesafenizin düşmesine neden olacaktır.
  • Karşıdan gelen arabaların farlarına asla bakmayın.
  • Olabildiğince düşük hızda seyredin.
  • Yola odaklanın ve telefon gibi dikkatinizi dağıtacak olan aygıtları yakınınıza koymayın. Dikkatinizi dağıtan her şey sizin yola odaklanmanızı güçleştirecektir.

Gece Uykulu Araç Kullanmayın

Karanlıkta araba kullanmanın önündeki engellerden biri de, karanlıkta uykulu hissetme içgüdüsüyle savaşmaktır. İnsan beyni hava karardığında kendisini uykulu hissetmek için programlanmıştır. Karşıdan gelen bir aracın farları ise bu durumu daha fazla artırır. Çünkü bu durum aynı zamanda gözlerinde yorulmasına neden olacaktır. Gece direksiyona geçmeniz gerektiğinde mutlaka uykunuzu almış ve kendinizi uykulu hissetmiyor olmanız gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

10.05.2021

Ehliyet Yazılı ve Direksiyon Sınavı İtirazı Nasıl Yapılır

24.06.2020

E Sınav Giriş Belgesi

21.05.2021

Ehliyet Kaybolduğunda Yapılması Gerekenler Nelerdir

01.05.2020

Gaziantep Sürücü ve Ehliyet Kursları