Hararet Nedir - Araçlar Neden Hararet Yapar

ABONE OL
Hararet Nedir - Araçlar Neden Hararet Yapar

Benzinli ya da dizel araçlarda sıcaklığın istenmeyen seviyelere ulaşması sonucu hararet yaşanmaktadır. Hararet, motorun aşırı ısınmaya bağlı olarak su kaynatmasıdır.

Arabaların hararet yapmasının en büyük nedeni fanın devreye girmemesi, radyatörün hava yapması, motor yapı seviyesinin düşük olması, termostatın açılmaması ve devir daim pompasının kaçak yapması olarak gösterilmektedir.

Aracın Hararet Yapması Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Araçlar birçok sebepten dolayı hararet yapmaktadır. Aracınızın hararet yapması durumunda buna neden olan faktörün belirlenmesi gerekmektedir. Araç hararet yaptığında motordan buhar yükseliyorsa ilk yapılacak olan şey aracı sağa çekerek durdurmak olmalıdır. Böylelikle motor soğumaya bırakılmış olacaktır.

Aracın devri arttıkça hararet de yükseliyorsa motor devri düşürülmelidir. Böyle durumlarda araç hareket halinde iken eğer mümkün ise eğimli bir yolda araç küçük vitese takılıp sürücü ayağını gazdan çekmelidir. Gaz kesildiği için motor da yakıtı kesecek ve böylelikle motor ısısı düşürülmüş olacaktır.

Araçta yaşanan hararet yakıt sisteminden kaynaklanıyorsa araç rölantide bekletilip hararet gözlemlenmeli eğer hararet düşüyorsa hararetin sebebi kesin olarak yakıt sisteminden kaynaklanıyordur. Böyle durumlarda araca çok fazla yük bindirmeden en yakın servise götürülmelidir.

Aracın Hararet Yapması Durumunda Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Araç hararet yapmışsa kesinlikle sıcak halde olan motora soğuk su dökülmemelidir. Aşırı ısınmış olan motor suyuna soğuk su eklenerek motor çalıştırılmamalıdır. Bu durum çok sakıncalı olup, termal şok oluşturup motorda çatlamaların oluşmasına sebep olabilmektedir.

Arabalar Neden Hararet Yapar?

Sürücüler motorun normalden daha fazla ısındığını aracın gösterge paneline bakarak anlayabilmektedirler. Gösterge panelinde yer alan hararet göstergesinin 90’ ı geçmemesi gerekmektedir. Eğer bu oran 90’ ın üzerinde ise motor normalden daha fazla ısınmış demektir.

Özellikle içten yanmalı motoru bulunan araçlarda silindirlerin arasında yakıt yakılmaktadır. Bu sebeple de aşırı bir ısı oluşumu meydana gelmektedir. Araçlarda ısıyı kontrol edebilmek için soğutma mekanizmaları bulunmaktadır. Bu mekanizmalar aşırı ısı açığa çıktığı zaman devreye girmektedir. Soğutucu mekanizmaların yeterli oranda çalışamadıkları durumlarda motor hararet yapmaktadır.

Araçlarda soğutma sıvısının azalması, soğutma fanının bozulması, hararet göstergesinin bozulması gibi durumlarda hararet meydana gelmektedir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

15.02.2021

Antifriz Ne İşe Yarar

26.04.2021

10-40 Yağ Hangi Araçlarda Kullanılır

01.03.2023

2023 Trafik Cezaları Ne Kadar, Nasıl Ödenecek

09.11.2020

10 Günde Araba Sürme Nasıl Öğrenilir