Hatalı Sollama (54/1-b) Cezası 2023

ABONE OL
Hatalı Sollama Cezası 2023

Hatalı sollama yani yasal olarak 54/1-b cezası geçmenin yasak olduğu bir yerde önündeki aracı sollamaya verilen tanımlamadır. Daha basit bir şekilde anlatacak olursak, sollama yasağının olduğu bir yolda önünüzdeki sürücünün solundan geçmek şeklinde belirtebiliriz.

Peki, sollamanın yasak olduğu yerler neresidir?

Sollamanın yasak olduğu yerler kurallarla belirtilmiştir. Aşağıda nerelerde sollama yapılmasının yasak olduğu sıralanmıştır.

  • Sollamanın trafik levhasıyla yasaklandığı yollarda,
  • Dönemeçlerde ve görüşün yeterli olmadığı tepe üstlerinde,
  • Okul geçitlerinde,
  • Yaya geçitlerinde,
  • Kavşaklarda ve kavşak yaklaşımlarında,
  • Gidişe ve gelişe ayrılmış bir şerit bulunan iki yönlü yola sahip köprü ve tünellerde,
  • Demir yolu geçitlerinde,

Sollama yasağının nedeni hem sürücünün hem de diğer sürücünün hayatını tehlikeye atmamaktır. Bu nedenle sollama yasağının bulunduğu yollarda hız kontrolüne daha fazla dikkat etmekte fayda vardır.

Hatalı Sollamada Ehliyetten Puan Silinir mi?

Hatalı solmama yapan bir sürücü bilerek ya da bilmeyerek olsun kural ihlali yapmış demektir. Bu kural ihlalinin sonucunda para cezası ödemek zorunda kaldığı gibi 20 ehliyet ceza puanına da razı olmuş demektir.

Yanlış Sollamanın Cezası Ne Kadar? 2023

Hatalı sollama ya da yanlış sollamanın cezası 2023 yılında 427 TL’den 951 TL’ye yükseltilmiştir. Cezanın 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda ise %25 oranında indirim uygulanır.

Hatalı Sollama Cezasını İnternetten Sorgulama ve Ödeme 

Hatalı sollama yaptığınızı düşünüyor ve ceza yediğinizden endişe ediyorsanız bunu öğrenebilmenin yolu vardır. Yapacağınız sorgulama işlemi sonrasında ceza yiyip yemediğinizi öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken ise e-devlet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü aratmasını yazıp trafik cezaları alanına gitmek olmalıdır. Aracın plakasını girdiğinizde araca herhangi bir ceza olup olmadığını öğrenmiş olursunuz.

Beyanla Trafik Cezası Ödeme Nedir?

Beyanla trafik cezası ödeme işlemi elinize gelen bir ceza kağıdının olmaması halinde yapılabilecek işlemdir. E-devlet üzerinden cezanızı gördüğünüz ve bu durumda tebligatın size gelmesini beklemek zorunda değilsiniz. Bu durumda doğrudan e-devlet üzerinden kredi kartınızla ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Hatalı Sollama Cezasında Kusur Oranı Yüzde Kaç?

Bir sürücü bilerek ya da bilmeyerek hatalı sollama yapmış ve ceza yemişse bu durumda %75 oranında asli kusur işlemiş sayılır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.01.2021

Arabaya Takılı Hava Yastığı Ne Zaman Açılır

22.11.2021

Arnavutköy Sürücü Kursları - Arnavutköy Ehliyet Kursları

05.05.2022

B Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, B Sınıfı Ehliyet Nedir

30.03.2020

Aşırı Hız