Hız Sabitleme Arızası ve Belirtileri
Hız sabitleme 1950'lerin sonlarından beri var. Eskiden bu özellik birkaç model araçta bulunuyordu, fakat günümüzde hemen hemen her model araçta hız sabitleyici özelliği bulunuyor.
Uzun mesafeler ya da şehirler arası yolda sürüyorsanız, hız sabitleyici hızı korurken ayağınızı dinlendirmenize imkan sağlar. Bu bir zorunluluktan ziyade sadece lüks bir özellik gibi görünebilir, ancak güvenli sürüş için bu faydalı olan bir özelliktir.
Aracınızda hız sabitleme özelliği var ve arızalanırsa bunun acil bir sorun olduğunu düşünmeyebilirsiniz. Muhtemelen de sorunu çözene kadar hız sabitleyiciyi artık kullanmayacaksınız.
Peki, araçtaki hız sabitleyici çalışmıyorsa bunun nedenleri nelerdir?
Hız Sabitleyicinin Çalışmamasının Genel Nedenleri
Hız sabitleyicinin çalışmamasının birkaç nedeni vardır. Tahmin edilenin aksine bazı sorunun çözümü o kadar karmaşık veya pahalı değildir.
Hız Kontrol Anahtarı
Hız kontrol anahtarı, seyir hızınızı ayarlamak için kullandığınız sistemdir. Hız kontrol anahtarının içindeki kontaklar aşınırsa, modül ve ünite, hızlanmayı sürdürmek için ihtiyaç duyduğu hız bilgisini alamayabilir. Yanıt olarak, sistem tamamen devre dışı kalır ve mevcut seyir hızlandırma ayarını iptal eder.
Fren Işık Şalteri
Normalde, hız sabitleyiciyi kapatmak için fren pedalına basarsınız. Bunun olabilmesi için fren lambası şalterinin hız sabitleyici sistemi tarafından algılanması gerekir. Anahtarı algılayamazsa, hız sabitleme sistemi, fren lambası anahtarı sorunu giderilene kadar otomatik olarak devre dışı kalır.
Yanmış Sigorta
Hız kontrol sisteminin elektrik bileşenleri sigortalarla korunmaktadır. Sigorta farklı nedenlerden dolayı patlayabilir. Doğal olarak sigorta değiştirilene kadar hız sabitleme sisteminin kapanmasına neden olacaktır.
Motor Uyarı Işığını Kontrol Edin
Motor uyarı ışığı yanarsa, şanzıman veya motorunuzla ilgili bir sorun olduğu anlamına gelir. Motor kontrol ünitesi bu sorunu tespit ettiğinde, güvenlik önlemi olarak hız sabitleme sisteminizi devre dışı bırakabilir.
Araç Hız Sensörü
Çoğu araçta, araçla ilgili hız bilgilerini motor kontrol ünitesine ve hız sabitleyici modülüne iletmek için hız sensörleri bulunur. Seyir kontrol modülünüzün aracın ne kadar hızlı hareket ettiğini bilmesinin tek yolu, araç hız sensörlerinin bu bilgiyi ona aktarmasıdır.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.