Honlama Nedir? Honlama Nasıl Yapılır

ABONE OL
Honlama Nedir - Honlama Nasıl Yapılır

İçten yanmalı bir motoru yeniden rektefe ederken silindir hacimlerindeki aşınan yüzeyin temizlenmesine honlama denir. Honlama işlemi sadece bu işin ustası tarafından özel bir cihaz kullanılarak silindir içinin temizlenmesi ile gerçekleştirilir. Bu işlem sonunda eskimiş ve yıpranmış olan silindir hacmi yenilenmiş olur ve pistonlar hatasız bir şekilde çalışır.

Honlama Nedir?

Honlama bir nevi taşlamaya benzer, ancak taşlamadan farklı yapılan bir uygulamadır. Honlama sırasında cihaz silindirin üzerindeki taşların giderilmesini sağlar.

Honlama ile taşlama arasında fark vardır. Bunlar şu şekilde belirtilebilir.

  • Honlama daha düşük maliyetlidir.
  • Daha kolay bir şekilde yapılır,
  • İşlem sonrasında kusursuz bir sonuç ortaya çıkar,
  • Uzun ve kısa deliklerde kullanılabilir
  • Tüm parçalarda ve sert olan malzemelere uygulanabilir,

Otomobil Motoru Honlama

Arabaların motoruna yapılan honlama işlemiş şunları kapsar: Krank mili yatağının, rulman hareket kanalı, motor silindiri, hidrolik ventil kumanda gövdesi, biyel kolu, motor bloğu.

Honlama yapılabilmesi için rektefiye işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Çünkü bu işlem sonrasında segmanların çalışması, aşınmaması ve pürüzsüz olması gerekir. Aracın motoru bu işlem sonrasında daha uzun ömürlü olur ve yağdan tasarruf eder.  

Honlama Nasıl Yapılır?

Honlama işleminde kullanılan taşlar, silisyum karbür, alüminyum oksit ve elmas gibi malzemelerden oluşur. Honlama taşı kullanılacak yüzeye 10 n/cm2 ve 100 n/cm2 şeklinde basınç uygular ve yüzeye bastırılır. 5 m/s düşük kesme hızıyla ve az basınç uygulanmalı, yüzey sıcaklığı azami 100° olmalıdır. Honlama taşı zımpara taşına benzer.

Honlama işlemi zımparaya benzer şekilde yapıldığı için taşlar kendi kendine sürtünerek ufalanır ve bu sayede pürüzlerin ortadan kaldırılmasını sağlar.

Honlama taşları silindir mekanizmasının ucuna yerleştirilir ve taşlar kendi ekseni yönünde hareket ederek döner. Silindir malzeme çapı kullanılan yüzeyin iç parça çapı ile hemen hemen aynıdır.

Honlama uygulaması elle ya da makine yardımı ile yapılır. Elle yapılan işlemde aparatlar matkap ucuna takılır. Makine ile yapılan işlemlerde daha detaylı ve kontrollü bir uygulama sağlanır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.02.2021

Öğretmen, Sürücü Kursunda Çalışabilir mi

17.12.2020

Trafikte Alkol Sınırı Nedir

10.08.2021

Anti-Lag Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır

05.10.2020

Egzoz Muayene Ücreti Ne Kadar