İdeal Kamyon Kullanma Süresi Ne Kadar
Uzun yolculukta araç kullanan sürücülerin fiziksel ve ruhsal olarak yorgun olmaları normal bir durumdur. Özellikle de kamyon gibi ağır ve uzun bir araç kullanılıyorsa bu durumda kontrolün elden kesinlikle bırakılmaması ve stres olunmaması gerekir. Bunun için kamyon süren bir sürücünün belli bir süre sonrasında sürüşe ara vermesi hem kendi hem de diğer sürücülerin güvenliği açısından önemlidir.
Uzun yol sürücüleri ister kamyon olsun ister farklı bir araç belli süre aralıklarda mutlaka mola vererek dinlenmesi gerekir. İdeal bir kamyon sürüş süresi ise 4,5 saattir. Yani bir kamyon sürücüsü her 4,5 saatte bir mutlaka mola vermeli ve dinlenmelidir.
Eğer sürücünün bu süre içerisinde dinlenebileceği bir dinlenme tesisi yoksa bu durumda aracı yolun en güvenli yerine çekerek 45 dakika boyunca dinlenmesi gerekir. Buradan da görüldüğü üzere bir kamyon sürücüsü uzun yola çıkmadan önce nerede durması ve nerede hareket edip ne zaman nereye ulaşması gerektiğini iyi planlaması gerekir.
Uzun Süre Araç Kullanımının Fiziksel Etkileri
Bir kamyoncu eğer 4,5 saatin sonunda mola vermezse bu durumda sırt ve boyun ağrıları başlayacak, uzun süre hareket etmediğinden dolayı da vücut ister istemez kendini uyku moduna alacaktır. Uyku moduna geçen bir sürücünün dikkatinin dağılması beklenen bir sonuçtur. Bunun içinde kamyon süren bir sürücü için bu tehlike işaretidir.
Sürekli aynı pozisyonda oturmanın fiziksel olarak oluşturduğu birtakım sıkıntılar vardır. Örneğin sürücünün bacakları uyuşmaya ve karıncalanmaya başlayacaktır. Bacaklardaki ve kollardaki hissizlik reflekslerinde azalmasını sağlar. Dolayısıyla tüm bu faktörler olası bir trafik kazasına da çağrı demektir.
Uzun yolculuğa çıkacak olan bir kamyon şoförünün mutlaka bir gün önceden iyi dinlenmesi ve belirlenmiş olan araç kullanma süresine dikkat etmesi gerekir.
Kamyon Şoförü Yasal Olarak Kaç Saat Araba Kullanabilir?
Yukarıda belirtmiş olduğumuz 4,5 saatlik süre kanunla sabit olarak belirlenmiştir. Bir kamyon sürücüsü her 4,5 saatte bir 45 dakikalık mola vermek zorundadır. Eğer bu süreyi dikkate almadığı tespit edilirse bu durumda cezai işlem uygulanabilir.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.