Jandarma Ehliyet Sorabilir mi

ABONE OL
Jandarma Ehliyet Sorabilir mi

Jandarma ehliyet sorabilir mi? Sorusunun yanıtını verebilmek için öncelikli olarak tanımının ve görevlerinin ne olduğunu anlamak gerekiyor. Jandarma kırsal bölgelerde güvenliğin sağlanması ve kamu düzeninin korunması amacıyla görev yapan silahlı askeri bir kolluk gücüdür. Bu nedenle polisin yetki sınırlarının dışında kalan her yerde polisle aynı yetkiye sahip olduğundan dolayı ehliyet sorabilme hakkına sahiptir. Bu yüzden jandarma herhangi bir yerde çevirme yapmış ehliyet ve ruhsat sorgulaması yapıyorsa itiraz etmemek gerekir. Aksi takdirde cezai yaptırımla karşılaşılacaktır.

Jandarma ehliyet sorabilir dedik, ancak bazı sürücülerin merak ettiği başka bir hususta trafik cezası kesebilip kesemeyecekleri yönünde olmuştur.

Jandarma Trafik Cezası Kesebilir mi?

Trafik cezası trafikte kuralları ihlal eden sürücü ve yayalara kesilir. Bunun için her sürücü ve yayanın kendi haklarını bilmesi ve başkalarının haklarına saygılı olması gerekir. Şehir içinde trafiğin denetimi polis nezaretinde yapılırken yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi kırsalda bu görev jandarmaya verilmiştir bu nedenle jandarma kuralları ihlal eden bir sürücüye ceza kesme yetkisine sahiptir. Bu soruyu merak ettiren asıl konu 2018 yılından önce jandarmanın bu yetkisinin olmamasıydı. 2018 tarihinden sonra yapılan düzenlemeyle jandarmaya tıpkı polisler gibi tutanak tanzim etme yetkisi verilmiştir.

Trafik ceza tutanağını kimlerin tutabileceği Karayolları Trafik Kanunun 6’ncı maddesinde açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeye göre;

“Trafik zabıtasının bulunmadığı veya yeterli olmadığı yerlerde polis; polisin ve trafik teşkilatının görev alanı dışında kalan yerlerde de jandarma, trafik eğitimi almış subay, astsubay ve uzman jandarmalar eliyle yönetmelikte belirtilen esas ve usullere uygun olarak trafiği düzenlemeye ve trafik suçlarına el koymaya görevli ve yetkilidir.”

Yukarıda yapılmış olan düzenlemenin amacı sürücüleri zora sokmak değil aksine yaşanabilecek trafik kazalarını ve ihlallerini en aza indirebilmektir. Bu sayede güvenliği tehdit eden sürücü ve yayalar kontrol altında tutulmuş olacaktır.

Jandarma Şehir İçinde Ceza Yazabilir mi?

Yukarıda jandarmanın kırsal alanlarda güvenliği sağlamakla görevli olduğunu belirttik, ancak bazı durumlarda kendilerine görev verilmeleri halinde şehir dışında ve kırsalda olduğu gibi şehir içerisinde de ceza kesebilirler.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.02.2021

Egzozdan Mavi Duman Gelmesi Nedir

06.09.2024

Yakıt Tasarrufu İçin Sürüş Teknikleri: Detaylı Rehber

20.05.2022

D Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, D Sınıfı Ehliyet Nedir

18.02.2021

LED İle Xenon Far Arasındaki Farklar Nelerdir