Jel Akünün Avantajları Nelerdir

ABONE OL
Jel Akünün Avantajları Nelerdir

Gelişen teknoloji akülerin formlarının da değişmesine neden oldu. Şu an kullanılan jel akülerin geniş bir kullanım alanının olduğunu görebiliyoruz. Jel akülerin avantajına bakmadan önce bu akülerin ne olduğunu anlamak mantıklı olacaktır.

Jel Akü Nedir?

Kuru akü sınıfında yer alan bu akülerin içerisinde sıvı değil elektrolitler bulunur. Elektrolitlerin jel kıvamında olması adının bu olmasına neden olmuştur. jel kıvamındaki elektrolitler sülfürik asit ve isli silikanın homojen olarak karıştırılmasıyla elde edilir.

Jel aküler bağımsız bir şekilde çalışır, yüksek sıcaklığa ve titreşime karşı dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bunun için bu tip aküler denizcilik, rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarında kullanılır.

Jel akülerin çalışma prensibinde dönüşüm vardır. Yani akünün içinde bulunan gaz haldeki elementler yoğunlaşarak kimyasal bir tepkimeye girer. Özel bir valf sistemi sayesinde akünün içerisinde bulunan gazların dışarı çıkması önlenmiş olur ve bu da akünün verimliliğini artırdığı gibi ömrünü de uzatır.

Jel Akülerin Kullanım Kapasitesi

Diğer akülere göre daha fazla kullanım kapasitesi olan bu aküler 100 amperlik bir sulu akünün kullanım süresinden % 50 daha fazladır.  Bunun için sulu akülere kıyasla daha fazla tercih edilir.

Jel aküler bağımsız olduklarından dolayı içerisinde sıvı ilave edilmez. Aşırı sıcaklarda ya da aşırı soğuklarda işlevini sürdürebilir. Titreşim ve darbelere karşı dayanıklı olduğundan dolayı kullanım alanı geniş tutulmuştur.

Jel Akünün Avantajları Nelerdir?

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi hem kullanım süresi hem de kullanım koşulları diğer akülere daha yüksektir.

  • Jel akülerde buharlaşma sorunu yoktur. Bunun içinde su ilavesi ya da bakım gibi bir derdi yoktur.
  • Kolay şarj edilebilirler.
  • Uzun süre çalıştırılmadan kalabilirler.
  • Verimleri çok yüksektir.
  • Sızma olmayacağından çevre dostudur.
  • Jel akülerde kapasitenin tamamını kullanmaya ve şarj etmeye gerek yoktur. Aniden kapasite kaybı yaşanmaz.

Jel Akülerin Bakımı Nasıl Yapılır?

Jel akünün bakımı yapılırken akü valflerinin zorlanmaması gerekir. Eğer zorlama olursa içerisindeki gazların uzaklaşmasına neden olunur ve bu da akünün ömrünün kısa olmasını sağlar. Jel akülerin standart aküler gibi herhangi bir bakıma ihtiyacı yoktur. Yapılması gereken tek şey akü kutup başlarının temiz olmasıdır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

02.11.2021

Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır

25.03.2021

Sürücü Belgesi İşlemleri - 2021

03.05.2021

2. El Jetta Alınır mı

27.06.2022

İbradı Sürücü Kursları – İbradı Ehliyet Kursları