Kalitesiz Akaryakıtın Zararları Neler

ABONE OL
Kalitesiz Akaryakıtın Zararları Neler

Türkiye’de akaryakıttaki standart ve iyi denetleme neticesinde kalitesiz akaryakıtı bulmak kolay değildir. Her ne kadar kalitesiz akaryakıt denildiğinde akla kaçak olan akaryakıt geliyor olsa da bu ikisi birbirinden ayrı durumlardır. Kalitesiz yakıt düşük oktanlı olan yakıta verilen isimdir. Bir yakıtın kaliteli ya da kalitesiz olduğunu anlayabilmek için öncelikli olarak oktan sayısının ne olduğunu açıklamaya çalışalım.

Oktan Sayısı Nedir?

Yukarıda düşük oktanlı akaryakıtın kalitesiz olduğunu belirttik. Ancak yüksek oktanlı yakıtların kaliteli olduğu da söylenemez. Yani oktan sayısı benzinin tutuşması ile doğru orantılı olarak artar ya da azalır. Mesela bir örnek verecek olursak 98 oktan benzin, 97 oktan benzine göre daha yavaş tutuşur. Araçların motorları belli bir ısının üzerinde ya da altında çalıştığında ise zarar görür ve verim elde edilmez. Bunun için bir aracın üreticisi aracın motoru için ideal oktan değerini belirtir.

Motorin Yerine Kullanılan 10 Numara Yağ Nedir?

Bazı kamyonlar motorin yerine 10 numara yağ kullanabiliyor, fakat bu yağın kullanılması kesinlikle yasaktır. Nedeni ise motorine göre yüksek sıcaklığın ortaya çıkması ve aracın yanma ihtimalidir. Kısacası bu yağ ucuz olduğundan dolayı tercih ediliyor olsa da aslında sürücü ve diğer sürücüler açısından oldukça tehlikelidir.

Kaçak Benzin ve Mazota Neden Dikkat Edilmeli?

Türkiye’de üreticiler yüksek standartlarda benzin ve motorin üretir. Bunun için kaçak benzin ve mazotun benzin istasyonlarında bulunması kolay değildir. Ancak yine de bazı benzin istasyonları bu yasağa uymadan kaçak benzin ve mazot satışı yapmaktadır. Bu şekilde bilerek ya da bilmeden aracınıza kaçak benzin ve motorin aldığınızda aracınız daha yüksek sıcaklıklarda çalışacaktır. Bu da supapların aşınmasına neden olur.

Kalitesiz Akaryakıtın Zararları

Kalitesiz akaryakıtın araca vereceği en büyük zarar motorda olacaktır. Çevreye normalin üzerinde karbon salındığı için çevreye de zararı olan kalitesiz akaryakıtlar. Araçta çok fazla ısınmaya neden olacağından dolayı aracın yanma ihtimalini ortaya çıkarır.

Kısacası her ne kadar kalitesiz ve kaçak akaryakıt bulmak kolay olmasa da sürücülerin yine de bildikleri yerlerden yakıt almaları faydalı olacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.12.2020

Modern Bir Karavanda Olması Gereken Güvenlik Teknolojileri

03.06.2021

Otomobil Ehliyeti - Düz veya Otomatik Ehliyet

08.11.2021

Eski D Sınıfı Ehliyet Alma Şartları Nelerdir

16.12.2020

Direksiyon Dersinde Başarısız Olmanın 6 Nedeni