Karbon Fiber Nedir

ABONE OL
Karbon Fiber Nedir

50'li yılların sonlarından beri karbon fiber kullanılıyor, ancak, 60'lı yıllara kadar karbon fiberin tam potansiyeli net ortaya çıkmamıştır. Hafif, güçlü, dayanıklı ve çeşitli şekillerde kalıplanabilme özelliğine sahip olan karbon fiber, çok sayıda üretim süreci için ideal bir malzemedir.

Peki, karbon fiber tam olarak nedir?

Karbon fiber, otomotiv endüstrisinden spora kadar çeşitli endüstrilerde kullanılan son derece güçlü ve hafif bir malzemedir.

Karbon fiber sertlik ve çekme mukavemeti açısından yüksek, ağırlık mukavemet oranı düşük, kimyasal direnci yüksek, aşırı ısıya karşı sıcaklığa toleranslı ve düşük ısıl genleşme özelliklerine sahiptir. Çelikten yaklaşık beş kat daha güçlü ve iki kat daha sert olmasına rağmen daha hafiftir.

İnanılmaz bir şekilde, karbon fiber teller, tek bir saç telinden daha incedir. İpliğe benzer bir ürün oluşturmak için bükülür ve daha sonra gereken şekilde kalıplanabilen güçlü ve hafif bir malzeme oluşturmak için dokunur.

Karbon Fiber Nasıl Yapılır?

Karbon fiberin yaklaşık % 90'ı, akrilonitrilden yapılmış bir plastik olan poliakrilonitrildir. Bu malzemeyi karbon fibere dönüştürmek için, aşağıdaki kimyasal ve mekanik işlemlerden geçmesi gerekir:

1.Dengeleme

Liflerin karbonize edilmeden önce, stabilize etme olarak bilinen bir işlemle kimyasal olarak değiştirilmeleri gerekir. Bunu yapmak için elyaflar havada 200–300 ° C'ye 30 ile 120 dakika arasında ısıtılır.

2.Kömürleşme

Lifler stabilize edildikten sonra, oksijensiz bir gaz karışımı ile doldurulmuş özel bir basınçlı fırında birkaç dakika boyunca 1.000–3.000 ° C arasında ısıtılır. Isı ve basınçlı koşullar altında, lifin bağları bozulur ve su buharı, amonyak, karbon monoksit, karbondioksit, hidrojen, nitrojen ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli gazlar şeklinde karbon dışı atomları kaybetmeye başlar.  Karbon olmayan atomlar dışarı atılırken, kalan karbon atomları, fiberin uzun eksenine aşağı yukarı paralel olarak sıkı bir şekilde bağlanmış karbon kristalleri oluşturur. Bu sıkıca oluşturulmuş bağlar, karbon fibere karakteristik gücünü verir.

3.Boyutlandırma

Karbon fiber üretim sürecindeki son işlem haşıllamadır. Bu işlem sırasında elyaflar, sarım ve dokuma sırasında zarar görmelerini önlemek için kaplanır. Korunduklarında, çok ince lifler bobin adı verilen silindirlere sarılır. Bobinler bir eğirme makinesine yüklenir ve lifler iplik olarak bükülür. Karbon fiber iplikler daha sonra kullanılabilir bir karbon fiber ürün oluşturmak için dokunur.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

02.03.2021

G Türü Yetki Belgeleri ve Alma Şartları Nelerdir

12.10.2022

Kış Lastikleri Ne Zaman Değiştirilir

23.11.2020

Az Yakıtla Araba Sürmenin 5 Zararı

25.05.2022

G Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, G Sınıfı Ehliyet Nedir