Kırmızı Işıkta Durmanın Doğru Yolu Nedir

ABONE OL
Kırmızı Işıkta Durmanın Doğru Yolu Nedir

Trafik ışıklarına takılmak, her sürücünün keyfini kaçıran durumlardan biridir. Birçok kişi trafik ışıklarında durmanın sadece sıkıcı olduğunu düşünür, ancak gerçekte tüm sürüş sırasında olduğu gibi kırmızı ışıkta da araca zarar vermeden durmak çok önemlidir.

Bazı sürücüler kavşaktan birkaç yüz metre uzakta araçlarını boşa almayı ve arabanın durması gereken yere ulaşmasının ardından frene basmayı tercih eder. Bu normalde yapılmaması gereken bir durumdur, çünkü kavşaktan birkaç yüz metre uzakta vitesi boşa almak çok erkendir. Böyle bir yöntemde aracınız boşta olacağından dolayı sadece frene basarak durdurmaya çalışırsınız Doğal olarak sık frene basmış olmanız aracınızın fren balatalarının da olması gerekenden daha erken bir zamanda yıpranacağı anlamına gelir.

Bazı sürücüler ise kavşağa yaklaşırken araçlarını vites düşürerek durdurmaya çalışırlar. Vites küçülterek aracı durdurmaya çalışmak eski moda bir yoldur,  çünkü kampanalı frenlere sahip olan otomobiller için geçerliydi. ABS’li yeni nesil araçlarda bu durum tekerleklerin kilitlenmesine neden olabilir.

Kırmızı Işıkta Doğru Durma Tekniği

Yeni nesil bir otomobille kırmızı ışığa yaklaşmanın doğru yolu, otomatik araçların yaptığı gibi, motor devri 1.000'e ulaşıncaya kadar yavaşlamaya devam etmektir. Aracı durdurmadan hemen önce vitesi 1’e alabilirsiniz. Eğer kırmızı ışıkta bir süre bekleyecekseniz, ayağınızı debriyajdan çekerek vitesi boşa almak gerekir. Bu sayede aracınızın balatalarına zarar vermemiş olursunuz.

Kırmızı Işıkta Viteste Bırakmak Doğru mu?

Manuel arabanızı kırmızı ışıkta viteste bırakmak kötü bir fikirdir. Çünkü debriyaja basılı tuttuğunuzda, debriyaj ömrüne zarar verirsiniz. Debriyaja basmak için ne kadar çok zaman harcarsanız, salma yatağına verilen hasar o kadar fazla olur.

Disklerinizin hasar almış olması aracınızda ekstra masraf çıkacağından bu sizin sürüş keyfinizi de etkileyecektir. Önemli bir bilgi olarak hatırlatalım disk hasarı zamanla meydana gelir ve trafikte siz sık debriyaj fren yapmaya devam ettiğinizde yıpranma her zamankinden daha erken olur. Sonuç olarak bir otomobilin viteste bırakılmasının tek avantajı, yeniden hareket etmek için harcayacağınız uzun sürenin kısalmasıdır.

Otomobilinizle ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.05.2022

Motor Hacmi Nedir? Nasıl Hesaplanır

02.09.2021

Vites Kutusu Arızaları

30.03.2020

Yokuşta Araba Kaldırma Teknikleri

07.09.2022

Engelli Ehliyet Nasıl Alınır? Engelli Sürücü Belgesi Alımı