Kriko Nedir - Nasıl Kullanılır

ABONE OL
Kriko Nedir - Nasıl Kullanılır

Kriko, her araçta bulunması zorunlu olan aksamlardan bir tanesidir. Lastik değişimi sırasında olmazsa olmaz olan bu parçanın bulunması kadar nasıl kullanılması gerektiği de önemli bir konudur. Bu yazımızda kriko nedir ve nasıl kullanılır? Sorusuna açıklık getirelim istedik.

Kriko Ne Demek? (Tanım)

Kriko, taşınması mümkün olmayan ağır bir yükün kaldırılması amacıyla kullanılan bir alettir. Otomobillerde bulunmasının nedeni ise lastik değişimi sırasında aracın zeminle olan bağlantısının belli bir açıdan kesilmesini sağlamaktır.  

Kriko Çeşitleri Nelerdir?

Krikolar, kaldırılacak olan yükün boyutlarına ve çalışma prensiplerine göre çeşitlendirilmiştir. Bazı krikolar hidrolik sistemle çalışırken bazıları ise manuel olarak elle kontrol edilebilir. Krikoların diğer çeşitleri ise aşağıdaki gibidir.

Vidalı krikolar: Bir tona kadar yük taşıyabilme kapasitesine sahip olan aletlerdir.

Araç krikosu: 25 tona kadar yük taşıyabilme kapasitesine sahip olan aletlerdir.

Hidrolik kriko: Hidrolik krikolar bir yükün hareket ettirilmesi için kullanılırlar. Bu tür krikolarda suyun kaldırma gücü kullanılır.

Elektrikli kriko: Farklı boyutlarda olan krikolar elektrikle çalıştırılır. Bu tür krikolar araçlarda kullanılacaksa bu durumda çakmaklıktan elektrik alınır.

Günümüzde en çok tercih edilen kriko çeşidi hidrolik olandır. Pratik olması ve kullanımı güç gerektirmemesi bu tür krikoların tercih edilmesini kolaylaştırmıştır. Elektrikli krikolar ise ikinci sırada yer alır. Bu tür krikoların araçlarda kullanılması pek tercih edilmez. Nedeni ise otomobilde meydana gelecek olan bir arıza durumunda çalışmama riskidir.

Her otomobilin kendi modeline uygun olan kriko turu vardır. Bunun içinde her sürücü kendi aracını kaldırabilecek olan kriko çeşidinin hangi olduğunu bilir. Eğer bir kriko alacaksanız ihtiyacınıza uygun olan modeli tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Kriko Nasıl Kullanılır?

Her sürücünün krikoyu nasıl kullanması gerektiğini bilmesi gerekir. Otomobil lastiklerinin her zaman patlayabilme riski vardır ve aracınızda olan yedek lastik ve kriko ile kendiniz değiştirebilirsiniz. 

Aracınızın kaymaması için gerekli güvenlik önlemlerini aldıktan sonra krikonuzu aracın lastiğinin değiştirilmek istendiğiniz taraftaki ağırlık merkezini bulacak şekilde yerleştirin. Doğru yere yerleştirdiğinizden mutlaka emin olun. Bijon anahtarı ile vidaları gevşettikten sonra kolu çevirebilirsiniz. Araç yerden kalktıktan sonra lastiği söküp tekrar kapatabilirsiniz.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

13.12.2022

Sahte Plaka Cezası 2023 - Mühürsüz Plaka Cezası

15.09.2022

El Konulan Ehliyet Nasıl Geri Alınır

19.02.2021

Kar Zinciri Nasıl Takılır

26.10.2021

Aday Sürücülük Ne Zaman İptal Edilir