Lastik Havasının İnmesinin Nedeni Nedir
Otomobillerin yerle bağlantısını sağlayan lastiklerin düzenli bakım ve kontrollerinin yapılması önemlidir. Sağlam olmayan, uygun olmayan ve mevsimine göre takılmayan lastiklerin insan hayatı ve otomobiller üzerinde önemli olumsuz etkileri olacaktır.
Lastikler zamanla ve kullanıma bağlı olarak aşındığı gibi bazı durumda kendi yapılarından ve jantlardan kaynaklı nedenlerden dolayı da zamanından önce yıpranabilir. Aşağıda bahsedeceğimiz durum ise lastiklerin aracın durduğu yerde inmesini kapsamaktadır. Çünkü bazı sürücüler araçlarının başına geldiklerinde lastiklerinin olması gereken değerin altında olduğunu fark edebiliyor.
Lastikleriniz sürekli hava kaybediyorsa, bu çok sinir bozucu olabilir. Onları uygun şekilde şişirilmiş ve çalışır durumda tutmak için gereken basınç kontrollerinin yapılması zaman alıcı olmayacağı gibi zahmetli bir durumda değildir. Bir lastiğin değişim fiyatının 400–500 TL arasında olduğunu düşünürsek biraz zaman ayırmanın hiçbir zararı olmayacaktır.
Sıcaklık Değişiklikleri
Sıcaklıktaki ani düşüşler veya yükselmeler, lastik basıncınızın dalgalanmasına neden olabilir. Örneğin olarak, her 10 derecelik sıcaklık değişikliği 1–2 (psi) kadar lastiklerin inmesine neden olacaktır. Dolayısıyla teorik olarak, hareketli bir sonbahar hafta sonunda sıcaklık 20 dereceye düşerse lastikleriniz 4 PSI kaybedebilir. Bu da lastiklerin yolla temasını etkileyeceğinden dolayı güvensiz bir sürüşe ve konforunu kaybetmiş bir sürüşe neden olacaktır.
Patlak
Patlak, lastikte delik oluşturan vida, çivi veya cam gibi yol üzerindeki keskin nesnelerden kaynaklanır. Yoldaki delici nesneler hem lastik sırtına hem de iç astara zarar vererek lastiğin basınç kaybetmesine neden olur. Bir veya daha fazla lastiğinizin sürekli basınç kaybettiğini fark ederseniz veya dişinde bir vida veya çivi görürseniz neden muhtemelen bundan kaynaklanıyordur ve çözüm lastiğin tamir ettirilmesini içermektedir.
Jantların Eğriliği
Yoldaki nesneler, ya da sıcaklık değişimlerinin dışında jantlardan kaynaklanan nedenlerden dolayı da lastiklerinizin havası inebilir. Jantlar bazı durumda eğilebilir ya da kenarlarından hava kaçıracak şekilde hasar görmüş olabilir. Böyle bir durumda sızıntı ufak olacağından dolayı lastik yavaş yavaş iner ve fark etmeden aracınızın başına geldiğinizde lastiğinizi yere yapışmış ya da havası çok inmiş olarak görebilirsiniz.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgiler için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.