Lastik Nasıl Seçilir, Üzerindeki Rakamların Anlamları Nedir
Tüm araçlar için en önemli parçaların başında lastikler gelir. Çünkü lastik araçla yol arasındaki bağlantıyı kurmaya yarayan, araçta konforu ve güvenliği sağlayan en önemli dinamiktir. Bu yazımızda merak eden okuyucularımız için lastik nasıl seçilir ve lastikler üzerindeki rakamların anlamları nelerdir? Kısaca anlatalım istedik.
Tüm lastikler kullanılmamış olsa bile rafta bekleme ömurleri 10 yılla sınırlıdır. Yani aracınızı aldınız ve 10 yıl boyunca kullanmadan garajda beklettiniz, 10 yılın sonunda aracınızı hareket ettirdiğinizde yapmanız gereken ilk işlem yeni 4 tane lastik almak olmalı. Eğer aracınızda lastiğinizi aktif bir şekilde kullanıyorsanız kullanımınıza bağlı olarak en geç 5 yılda bir mutlaka yenilemelisiniz.
Lastik Nasıl Saklanır?
Yazlık ve kışlık lastiklerinizi ayrı ayrı kullanıyorsanız saklama koşullarına dikkat etmeniz gerekiyor. Lastikler uygun bir yerde, hava almayacak bir ortamda ve dik bir şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Lastikler hiçbir zaman üst üste konulmamalı ve yerle doğrudan temas halinde olmamalıdır.
Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar?
Yeni bir lastik aldınız ancak rafta ne kadar zamandır beklediğini de bilmiyorsunuz. Bu durumda yapacağınız şey lastiğin üzerindeki rakamları incelemek olmalıdır. Lastikler üzerinde bulunan 4 haneli bir kod vardır ve bu kodda lastiğin üretim tarihini gösterir. Örneğin 2502 şeklinde yazıyorsa 2002 yılının 25. haftasında üretilmiş demektir.
Yani örnekten de anlaşılacağı üzere baştaki ilk 2 rakam lastiğin üretim haftası son iki rakam ise üretildiği yılı temsil eder.
Lastik Üzerindeki Etiket Ne Anlama Gelir?
Lastikler üzerindeki rakamlar yalnızca üretim yılı ve haftası şeklinde değildir. Üzerinde bulunan etikette yakıt tüketimi, yağmurlu havada lastiğin tutunması, fren mesafesinin derecelendirmesi gibi detaylar vardır. Örneğin “A” en verimli “G” ise en düşük performansı alabileceğiniz lastik demektir. Araç muayeneye götürüldüğünde bu bilgilerin tamamının yanı sıra lastiklerin diş derinlikleri de kontrol edilir. Araç muayene periyodu ve ücretleri hakkındaki makalemizi okuyabilirsiniz.
Lastik Çeşitleri Nelerdir?
Lastikler kendi içerisinde 3 farklı çeşide ayrılmıştır. Bunlar şu şekildedir:
- Yazlık lastikler,
- Kışlık lastikler
- Dört mevsim lastikler
Otomobiller hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.