Lastiklerin Hava Basıncı Nasıl Kontrol Edilir
Lastik hava basıncı hem lastiklerin ömrünün uzaması hem de güvenli bir sürüş için çok önemlidir. Bu nedenle sürücülerin lastiklerindeki havayı ideal seviyede tutmaya özen göstermesi gerekir. Doğru ayarlanmış olan lastik basıncı sayesinde araç yere daha iyi tutunacağı gibi yakıt tasarrufu da yapmış olur.
Lastik Hava Basıncı Kaç Olmalıdır?
Lastik hava basıncı kaç olmalı? sorusu özellikle sık lastikleri inen sürücülerin merak ettiği bir konudur. Lastiklerin basınçları hava koşullarına ve araca bindirilen yüke göre değişiklik gösterir. İdeal basınç için lastik hava basıncı tablosu incelenerek aracın markasına göre tercih yapılabilir.
Lastik Hava Basıncı Nerede Yazar?
Lastik hava basıncı markalara göre değişiklik gösterdiğinden üretici firmalar genelde lastiğin yan tarafında bu değeri yazarlar. Ya da lastik üzerinde bu değer okunamıyorsa internetten tavsiye edilen basınç değerleri incelenebilir.
Lastik Basınç Birimleri Neden Farklıdır?
Lastik basıncı konusunda cihaz ile aracın kullanım kılavuzunda yer alan değerlerin mutlaka uyuşması gerekir. Hava basıncında iki farklı birim kullanılır. Bunlardan birincisi PSI diğeri ise BAR şeklindedir. Aşağıda Michelin hava basınç tablosu yer almaktadır.
1 PSI = 0,069 bar
1 bar = 14.504 PSI
Lastik Hava Basıncı Nasıl Kontrol Edilir?
Yeni nesil otomobillerde lastik uyarı sistemi bulunmaktadır. Aracın lastik basıncının düşmesi halinde gösterge panelinde uyarı işareti yanacağı için sürücü lastiğin inik olduğundan haberdar edilmiş olur. Türkiye’de neredeyse tüm benzin istasyonlarında hava cihazı bulunur. Sürücüler uyarı ışığı yandığında ya da lastiklerinin havasının inik olduğunu gördüğünde en yakın benzinliğe giderek gerekli basınç ayarını yapabilirler.
Lastik hava basıncı lastikler soğuk olduğunda yapılması gerekir. Çünkü sıcak lastiklerde basınç değeri farklı çıkar.
Lastik basıncı ölçme cihazı lastiğin supap gövdesine yerleştirilir.
Cihazı dışarı çıkarak iç basın değerini ifade eden bir sayı gösterilir.
İfade edilen basınç değeri ile aracın olması gereken değeri karşılaştırın. Yüksekse havasını boşaltın. Düşük ise uygun değere gelinceye kadar lastiği şişirin.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.