LPG Nedir

ABONE OL
LPG Nedir

LPG, sıvılaştırılmış halde bulunan bir hidrokarbon gazıdır. Renksiz, düşük karbonlu ve yüksek verimli bir yakıttır. Farklı formlarda olan LPG’nin kullanım alanları da gazın türüne göre değişir.

LPG, düşük sıcaklıkta kaynar ve düşük kaynama noktası nedeniyle buharlaşmasını önlemek için,  LPG tanklarında toplanır.

LPG'nin Formları Nelerdir?

LPG propan, bütan ve BioLPG formlarından oluşur. Bu formların hepsinin kullanım alanları birbirinden farklıdır. Aşağıda bu formların ne amaçlı kullanıldığı belirtilmiştir

Propan: Propan, mutfak tüplerinde, merkezi ısıtmalarda, konut ve ticari alanlarda kullanılır. 

Bütan: Hem ev hem de endüstriyel ortamlarda genellikle soğutma yakıtı ve itici gaz olarak kullanılır.    

BioLPG: % 40 yenilenebilir olan bu gaz tipi geleneksel LPG ile aynı şekilde kullanılır.

Propan ve Bütan Arasındaki Fark Nedir?

Propan ve bütan'ı LPG dünyasının özdeş olmayan ikizleri olarak bilinir. Propan, -42 ° C'lik bir kaynama sıcaklığına sahipken, bütan -2 ° C'de kaynama noktasına sahiptir. Propan düşük sıcaklıklarda iyi performans gösterdiğinden genellikle dış mekan kullanımı için kullanılır. Bütan ise daha yüksek kaynama noktası nedeniyle iç mekanlarda kullanılır.

Propan, ticari kullanım için tercih edilir. Özellikle aletlerin, fırınların veya araçların çalıştırılması için ideal bir yakıt tipidir. Ayrıca karavanlarda ısı ve ocak yakıtı sağlamak içinde kullanılabilir.

LPG  oda sıcaklığında ve doğal atmosfer basıncı altında gaz şeklini alır. Ancak buhar fazı yerine sıvı fazdayken daha fazla enerji depolar. Bu yüzden LPG depolanmadan önce sıvılaştırılır.

LPG Nasıl Elde Edilir?

LPG'nin iki kaynağı vardır: birincisi doğal gaz, ikincisi ise petroldür. Petrolün topraktan çıkarılması sırasında yaklaşık % 60'ı kazanılır ve kalan % 40'ı ham petrolün rafine edilmesi sırasında LPG ortaya çıkar.

LPG Nerelerde Kullanılır?

LPG’nin çok geniş bir kullanım alanı vardır. Temiz ve enerji dostu bir yakıt olmasının yanı sıra benzin ve mazot gibi diğer yakıtlara göre daha uygun fiyatlıdır. LPG’nin kullanıldığı alanlar arabalar, evler,  ticari işletmeler, endüstri, enerji üretimi, yemek pişirme, ısıtma ve benzer birçok sektörde kullanılabilir.

Otomobiller hakkında merak edilen bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.09.2020

Aerodinamik Nedir

01.06.2021

Kasko Sigortası Teklif Al

09.06.2021

Araç Alırken Ekspertiz Ücretini Kim Öder

15.03.2021

Varex Egzoz Nedir? Varex Egzozun Zararları Nelerdir