Makam Şoförü Nasıl Olunur
Makam şoförü; çalıştığı kurumdaki makam aracını sürerek birey veya bireyleri gidecekleri konuma zamanında ve güvenli bir şekilde ulaştıran kişidir. Makam şoförleri büyük oranda özel işletmelerde çalışma gösterebilir. Bunun yanında ekonomik yönden iyi durumda olan özel kişilerin veya resmi kuruluşlar için özel araçların sürücülük işini üstlenirler. Makam şoförü, çalıştığı kurumun ilkelerine göre birey veya bireylerin hem şehir içi hem de şehir dışı ulaşımından sorumludur. Makam şoförü, kendisine verilen arabanın ekipmanlarını etkili olarak kullanabilen ve çalıştığı kuruma ya da kişiye bu şekilde hizmet eden kişidir.
Makam Şoförü Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları
Makam şoförü görev tanımları ve sorumlulukları merak edilen konular arasında yer alır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.
- Kılık kıyafeti konusunda özenli davranmak
- Arabanın genel kontrolünü yapmak ve eksiklerini listelemek
- Listelenen eksikliklere göre planlar yapmak
- Arabanın yakıtını kontrol etmek ve yakıt gereksinimi olduğu takdirde tamamlamak
- Arabanın yağ ve su ihtiyacını kontrol etmek, varsa bunları tamamlamak
- Araba lastiklerinin basıncına göz atmak
- Yola çıkmadan önce gidilecek konumun yolu ile ilgili bilgi edinmek
- Taşıyacağı birey veya bireyleri karşılamak ve bu kişilerin güvenliklerini sağlayarak yola çıkmak
- Seyahat süresince trafik kurallarına uygun araç kullanmak
- Taşıdığı bireylerin güvenliğini riske atmamak
- Taşıdığı kişi veya kişileri park etmeye uygun olan mekanlarda beklemek
- Arabada yer alması gereken belgeleri kontrol etmek
- Arabanın periyodik bakımlarını eksiksiz bir şekilde yaptırmak
- Arabanın temizliğini ve düzenini sağlamak
Makam Şoförü Olma Şartları Nelerdir?
Makam şoförlüğü eğitimi alabilmek için ilk şart, bir ehliyete sahip olmaktır. Öte yandan minimum lise mezunu olmak gerekli şartlar arasında yer alır. Bu kriterlere sahip olan kişiler, "Makam Şoförlüğü Eğitim Programı"'na başvurabilir.
Makam Şoförü Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Makam şoförü eğitimi programı; hizmet alan kişinin ulaşım gereksinimlerini karşılayacak çalışanlar yetiştirmektir. Makam şoförü eğitimi, eğitim veren kurumun programına bağlı olarak 1 veya 2 gün süre içerisinde tamamlanabilecek bir eğitimdir. Program, 4 saat teorik; 4 saat de uygulamalı pist eğitimi içerir. Tüm bu eğitimler toplamda 8 saatte verilir.
Makam şoförlüğünün teorik eğitiminde; Aktif ve Pasif Güvenlik Sistemleri, VIP Sürüş Teknikleri, Defansif Sürüş Teknikleri, Öfke Kontrolü ve Yorgunlukla Mücadele, Lastik Basınçları Kontrolü, Protokol Kuralları, Konvoy Takip Kuralları makam şoförü adaylarına anlatılır.
Makam şoförlüğünün pratik eğitiminde ise; Konvoy Takip Egzersizi, Fren Egzersizi, Engelden Kaçma Egzersizi, Viraj Egzersizi, Arkadan Kayma Egzersizi konuları anlatılmaktadır.
https://www.surucukurslari.com/