Mercedes’in DAS Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır

ABONE OL
Mercedes’in DAS Sistemi Nedir - Nasıl Çalışır

Bizler her ne kadar fark etmiyor olsak da bir otomobilde bulunan tüm parçalar mühendislik çalışmaları neticesinde belirlenmiş ve yerleştirilmiştir. Araçların ön tekerlekleri ise toe denilen bir açıyla yerleştirilir. Yani bir sürücü direksiyona oturup önüne baktığında tekerleklerin uç bölümleri sağ ve sol yönümüze doğru hafif bir açıyla dışarı bakar.

Peki, Mercedes’in kullandığı DAS sistemi ne demektir?

Mercedes’in DAS Sistemi Nedir?

Araçların tekerleklerinin bu şekilde dizayn edilmesinin nedeni, viraja girildiğinde tekerleklerin kendiliğinden bu açıyı telafi etmesi ve arka tekerleklerle aynı düzlemde olmasıdır. Bu açı dışarı değil de içeri verilmiş olsaydı bu durumda araç viraja girmek istediğinde ön tekerlekler arka tekerleklerden daha içeri olur ve bu da aracın dönüş esnasında yol tutuşunu engellerdi.

Günlük kullanım esnasında bu açıların değiştirilmesi çok fazla önemsenmez, ancak araç yüksek hızda giderken bu mümkün değildir.

Mercedes DAS adını verdiği bu toe açısını direksiyondan müdahale edebilme özelliğine getiren bir sistem geliştirdi. Yani sürücü direksiyonu ileri doğru ittiğinde ön tekerleklerdeki toe açısı da sıfırlanmış oluyor. Direksiyonu kendisine çektiğinde ise bu açı daha da artırılabiliyor. Bunu yapmasının nedeni ise düz yolda giderken tüm tekerleklerin aynı açıda olması ve bu sayede aracın daha hızlı gitmesi, tekerleklerin gereksiz aşınmadan kurtulmasını sağlamaktır. Viraja girildiğinde ise bu açı ayarlanabildiğinden dolayı kontrollü bir şekilde dönüş sağlanmış oluyor.

Bu sistem aracın tekerlekleri yere basıyorken uygulandığından dolayı açı değiştiğinde aracın yerden yüksekliğinde de değişiklik oluyor. Bu teknik Formula araçlarında kullanıldığı için diğer Formula araçları bu durumu şikayet ediyor. Ancak Mercedes bu sistemin mekanik ve sürücü kontrollü bir sistem olduğunu bunun içinde kurallar çerçevesinde olduğunu  belirtiyor.

Mercedes yalnız ülkemizde değil tüm dünyada en çok tercih edilen ve güvenli kabul edilen araçların başında geliyor. Satış fiyatının yüksek olması ise hem güvenlik hem de sürüş konforunun kolaylığını ön plana çıkarıyor.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

02.08.2021

Kabak Lastikle Sürüş Riskleri Nelerdir

06.09.2021

Motor Ehliyet Sınıfları Nelerdir

06.05.2021

Yeni Nesil Nissan Z Proton Hakkında Bilgiler

29.01.2021

Yedek Lastikler Hakkında Bilmeniz Gerekenler