Motor Freni Nedir

ABONE OL
Motor Freni Nedir

Otomobil sürmek beraberinde pek çok deneyimi getirmiştir. Bunlardan bir tanesi de çıktığınız yokuşu tekrardan inmektir. Sürücü kurslarında yokuş iniş ve çıkışlarıyla ilgili ilk öğretilen şey düşük viteste inip çıkılmasıdır. Çünkü otomobillerin düşük viteslerinin çekişi kuvvetli inişi ise daha kontrollüdür. Motor freni bir sürücünün yokuş aşağı inerken kullandığı bir yöntemdir. 

Motor freni, hareket halinde olan aracın, kendisinin motoru kontrol ettiğinde ve yavaşladığında meydana gelir. Motor freninin oluşması için sürücünün ayağını gazdan çekmesi ve şanzımanın vitesteyken motorun yavaşlaması gerekir.

Motor freni, bir arabayı, yokuş aşağı inerken ya da yolda ilerlerken hızını uygun tutar. Yalnızca fren pedalı ve yüksek vites yerine motor frenine ve fren pedalına güvenmek çok daha güvenlidir.

Frenler zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak yıpranmaya başlar. Dolayısıyla frene binen yük ne kadar az olursa yıpranma süresi de o kadar azalmış olacaktır. Bunun kazandırdığı tek şey fren değişim maliyeti değil aynı zamanda aracın motorunun da güvende olmasıdır.

Motor Freni Motora Zarar Verir Mi?

Motor frenine vites küçültme de denilebilir. Özellikle yokuş inerken bu yöntemin tercih edilmesi aracın yakıtının da daha az olmasını sağlayacaktır. Motor freninin araca zararı olmadığı gibi faydası da vardır.

Motor Freni Nerede Kullanılır?

Motor freni genelde sportif sürüşlerde kullanılmaktadır. Manuel şanzımanlı araçlar, sürücünün tür sayısını maksimuma indirerek tam otonom bir sürüşle ne zaman vites değiştirileceğine karar verilmesini sağlar.

Kompresör Freni Nedir?

Kompresör freni adından da anlaşılacağı gibi motorun kompresör gücünden faydalanılarak yapılır. Kompresör freni ağır taşıtlarda kullanılan bir yöntemdir. Silindirlerin içerisinde bulunan yanmış gazlar, kompresör freni yaparak aracın yavaşlamasını sağlayacaktır.

DEP Fren Nedir?

DEP fren denilen yöntem, araç yüksek devirde çalışırken motorun yakıtının kesilmesi, subapların kapatılarak motorun içinde bulunan havanın sıkıştırılarak yavaşlatılmasıdır. Bu yöntemde aracın aşırı hızlanarak yokuş aşağı kontrolden çıkması engellenmiş olur.

Fren Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

  1. Hidrolik Fren Sistemi
  2. Havalı Fren Sistemi
  3. ABS Fren Sistemi
  4. ASR Fren Sistemi
  5. ESP Sistemi
  6. BAS Sistemi
  7. MSR Sistemi
  8. EBD Sistemi

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

22.09.2020

Akünüzün Bitip Bitmediğini Nasıl Anlarsınız

28.04.2022

Sürücü Kursu Seçiminde Hangi Kriterler Etkili

27.05.2022

Sürücü Belgesi Başvuru Randevusu – Ehliyet Randevu Alma 2022

07.06.2022

Özel Servis Garantiyi Bozar mı