Motor Yağı Ne Yapar

ABONE OL
Motor Yağı Ne Yapar

Araç sahipleri olarak, motorumuzun yağını düzenli aralıklarla değiştirmemiz gerektiğini biliyoruz, ama motor yağı gerçekte ne yapıyor hiç merak ettiniz mi?

Motor yağının bir dizi hayati amacı vardır, ancak esasen motor yağı motorun sorunsuz çalışmasını sağlar. Motorlar, birbirine sürtünme potansiyeline sahip birçok hareketli parçaya sahiptir. Bu sürtünme, motor parçalarına zarar verebilir ve daha çabuk aşınmalarına neden olabilir. Sürtünme artarsa, motorun çalışmasını önemli ölçüde yavaşlatarak daha az verimli ve bozulma olasılığını artırır. Yağ, sürtünmeyi azaltmak ve motorun sorunsuz çalışmasına yardımcı olmak için motor parçalarını yağlar.

Motor yağı, motorun içinde ısı oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Isı, motor parçalarının sürtünmesinden üretilir ve aşırı ısı, hayati önem taşıyan motor bileşenlerinde önemli hasara neden olabilir. Yağ motor etrafında hareket ederken, ısısı daha soğuk parçalara taşınır. Bu ısı dağılımı, motorun hiçbir bölgesinin çok ısınmaması gerektiği anlamına gelir.

Motorun Temiz Olmasını Sağlar

Yağ motorun maksimum verimlilikte çalışmasını sağlamak için çok önemlidir. Motor içerisindeki döküntü ve toz parçacıkları yağ tarafından toplanır ve bunları yağ filtresine taşır. Bu da motorda kir birikmesi ve zarar verme riskini azaltır.

Parçaları Korozyondan Korur

Yağlarda bulunan katkı maddeleri, oksidasyonu azaltmaya ve korozyonu önlemeye yardımcı olmak için özel olarak eklenir.

Yakıt Performansı

Motor parçaları ne kadar kayarsa, onları hareket ettirmek için o kadar az kuvvet gerekir, böylece motor tarafından daha az yakıt kullanılır. Bakımlı bir otomobilin daha az yakmasının nedeni de budur. Piyasadaki modern motor yağlarının çoğu, baz yağ ve bir dizi katkı maddesinden oluşur. Baz yağların temel amacı, sürtünmeyi azaltan motor parçalarını yağlamak, katkı maddeleri ise değişen sıcaklıklarda yağ kalınlığını stabilize etmek, motordaki kalıntıları parçalamak ve motor parçalarını korozyon ve aşınmadan korumaktır.

Otomobilinizdeki yağ araç kullanıldıkça eskimeye başlar ve doğal olarak kabiliyetini kaybeder. Bir aracın yağının kabiliyetini kaybetmesi ise yağın ömrüyle alakalıdır. Bunun için aracın bakım periyotlarının takip edilmesi ve aksatılmaması gerekir.

Otomobillerle ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

10.05.2023

Vinç Operatörü Ne İş Yapar? Vinç Operatörü Nasıl Olunur

28.07.2020

Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Nedir

24.05.2021

SMG Şanzıman Nedir? Hangi BMW Modellerinde SMG Şanzıman Vardır

30.03.2020

Türkiye’de Yerli Otomobilin Tarihi