Motor Yağının Sızmasının Nedenleri

ABONE OL
Motor Yağının Sızmasının Nedenleri

Aracınız yaz eksiltmişse bu biraz şok edici olabilir, ancak siz yine de sakinliğinizi korumalı, yağın nereden geldiğini ve hangi kısmının bozuk olduğunu anlamaya çalışmalısınız. Çünkü yağsızlıktan motor etkilenirse, bunun hızlı bir şekilde giderilmesi gereken nedenleri olabilir.

Deneyimsiz sürücüler bile, yağ kaybının iyiye işaret olmadığını bilir. Kusurun zamanında düzeltilmesi için motorun neden yağ kaybettiğini bulmak çok daha önemlidir. Daha büyük hasarı önlemenin tek yolu budur.

Motor yağ eksiltmişse sadece motor yağını yeniden doldurmak etkili değildir. Doğrudan nedeni bulmak için aracın servise götürülmesi daha mantıklı olacaktır.

Kaçağın nerede olduğunu tespit edebilmek çok önemlidir. Biz genelde yağın döküldüğü yere odaklanırız ancak yağ araç altında titreşimlere bağlı olarak dolaşabilir. Bu da kaçakla damlayan yer arasında fark olmasını sağlar. Aşağıda bahsedeceğimiz maddeler kaçak olma nedenleri arasında sayılabilir.

Motorun Yağ Sızdırmasının Nedenleri

  • Sorun motorun kendisi olabilir. Yani silindir kapak contasının sızdırmazlık özelliğini kaybetmiş ve yağın buradan çıkış yolunu bulmuş olması,
  • Aracın kullanımına bağlı olarak segman, ana ve sibop yataklarında aşınmalar.
  • Aracın yüksek devirde kullanılması,
  • Motor yağının fazla konulmuş olması,
  • Kullanılan motor yağının aracın motoruna uygun olmaması,

Yağ Karterini ve Valf Kapakları

Yukarıda bahsedilen nedenler altında yağ kaybı için bir neden bulunamazsa, yağ karterini kontrol etmek ve buradaki contaların hala kapalı olup olmadığını veya değiştirilmeleri gerekip gerekmediğini kontrol etmek önemlidir. Bu aynı zamanda krank mili için de geçerlidir. Motor yağı sızıntısının bir başka nedeni de valf kapağı olabilir. Zamanla aşınmaları, contanın artık tutmamasını sağlar. Petrolün buradan kaçabilmesi için küçük olanlar bile yeterlidir.

Yağın eksildiğini anlamak için neler yapılabilir?

Aracınızın yağ eksilttiğini ya da yaktığını anlayabilmek için birkaç yöntem vardır. Bunlardan birincisi aracın yağ çubuğunu çıkararak kontrol etmek. Eğer bu kontrol esnasında yağ bal renginde ve çizgi sınırları içerisinde çıkıyorsa sorun yok demektir. Ancak çizginin altında ya da üzerinde bir yağ varsa bu durumda mutlaka soruna müdahale edilmesi gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.06.2020

Sinop Sürücü ve Ehliyet Kursları

10.08.2020

Trafikte Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar Hangileri

28.10.2021

Yağ Değişimi Ne Kadar Sürer

06.07.2021

İdeal Kamyon Kullanma Süresi Ne Kadar