Off-Road Araçların Özellikleri

ABONE OL
Off-Road Araçların Özellikleri

Off-Road araçlarını diğer araçlardan ayıran birtakım özellikler vardır. Bu özellikler ise sahip olunan araçlara göre değişkenlik göstereceği gibi genel olarak aşağıdaki hususlar söz konusudur.

Dört Çeker Araçların Avantajları ve Dezavantajları

Dört çeker araçların diğer araçlara göre en büyük farkı arazi şartlarına uygun olarak tasarlanmış olmalarıdır. Yani bu araçları binek araçları kullanamadığınız zor arazi koşullarında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Off-Road araçlarında çift diferansiyel sistemi kullanıldığı için bu araçlar binek araçlardan farklıdır.

İkinci avantaj ise bu araçların tabanlarının yüksek olmasıdır. Arazi koşulları göz önünde bulundurulduğundan dolayı çukurlar ve tümseklere girerken aracın altı takılmaz.

Off-Road araçlarının tekerlek yerleşimleri de binek araçlara göre farklıdır. Bu araçlarda süspansiyon sistemi farklı olduğundan dolayı tekerlek geometrileri de değişiktir.

Off-Road Araçlarında Bulunan Özellikler

Diferansiyel Kilidi : Off-Road araçlarını binek araçlardan ayıran en önemli özellik diferansiyel kilit sistemidir. Özellikle aracı şartlarına uygun olarak üretilmiş olduğundan dolayı bu araçların en zor şartlarda bile hareket etmesi için arka tekerlek üzerinde diferansiyel kilidi vardır.

Yaklaşma Açısı: Aracın ön teker düzeneğinin yere basan bölümüyle en ön bölümün yere olan açısına yaklaşma açısı denir.

Uzaklaşma Açısı:  Aracın arka tekerleklerinin olduğu bölümün aracın en arkasına olan kısmının açısına denir.

Karın Açısı: Off-Road araçları için önemli olan açılardan bir tanesi karın açısıdır. Ön tekerlek ile arka tekerin yere temas etme açısının oluşturduğu noktaya karın açısı denir.

İki Dingil Açıklığı: Ön ve arka teker arasındaki diferansiyel sisteminin birbirine olan uzaklığına iki dingil açıklığı denir.

Tırmanma Açısı: Tırmanma açısı ölçülmesi en zor açıdır. Bunun için net bir açı belirtmek söz konusu değildir. Bir Off-Road aracının en yüksek seviyeye çıkmasına tırmanma açısı denir.

Süspansiyon Mesafesi Nedir?

Süspansiyon mesafe Off-Road araçlarını birbirinden ayıran en önemli özelliklerin başında gelir. Süspansiyon mesafesi aracın tekerleğinin en fazla sarktığı nokta ile kapandığı nokta arasındaki mesafeye denir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.06.2020

Sakarya Sürücü ve Ehliyet Kursları

20.12.2021

Ayaş Sürücü Kursları - Ayaş Ehliyet Kursları

08.01.2024

Ehliyet Sınav Tarihleri 2024

24.08.2020

Arabaların Motor Bakımı Nasıl Olmalıdır