Okul Servis Araçlarında Bulunması Gereken Özellikler

ABONE OL
Okul Servis Araçlarında Bulunması Gereken Özellikler

Okul servis taşımacılığı yapacak olan kişilerin mutlaka ilgili mevzuatlara uygun hareket etmeleri ve standartlara uymaları gerekir. Standartlara uymayan bir aracın okul servisi olması söz konusu değildir.

Okul servisi yapacak olan aracın arkasında 30 cm çapında ve kırmızı ışık yanan bir lambasının olması gerekir. Bu lambanın yakılması durumunda ise üzerinde siyah harflerle yazılı “DUR” işareti görülmelidir. “DUR” işareti yanan bir taşıtın arkasındaki tüm araçların durması zorunludur.

Araçta kaç öğrencinin taşınması gerektiği görülebilecek bir yere sabitlenmelidir. Her öğrenci koltuğa oturduğunda emniyet kemerini takmalıdır. Okul servis taşımacılığı yapıldığı esnada görüntü ve müzik sistemi gibi araçların kullanılmaması gerekir.

Okul taşıtlarına fazla öğrenci binmemelidir. Yolculuk edecek herkes için mutlaka oturacak yer bulunmalıdır. Okul taşıtında ayakta yolcu bulunmamalıdır.

Aracın camlarının öğrencinin görebileceği şekilde olması pencerelerin sabitlenmiş olması gerekir. Aracın içerisinde demir gibi aksamların açıkta olmaması gerekir.

Aracın kapısı sadece şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik olması gerekir. Açık ya da kapalı olan kapıların şoförü uyarması gerekir.

Okul servis taşımacılığında hijyen çok önemlidir. Aracın iç ve dışının temiz, bakımlı ve güvenli olması gerekir. Her okul servisi 6 ayda bir genel bakıma girmesi gerekir. Aracın cinsine göre periyodik muayenesinin her yıl yapılması şarttır.

Aracın 12 yaşından büyük olması gerekir. Araçta öğrenci velilerini bilgilendirebilmek için telsiz ya da mobil telefon bulunması gerekir.

Araçta ilk yardım çantası, yedek malzeme ve takımlar, reflektör, yangın söndürme cihazı vs. bulunmalı ve bunların her an kullanıma hazır olması gerekir.

Okul servislerinde olması zorunlu olan standartlar yukarıda belirtildiği gibidir. Bunun dışında bir okul taşıtını süren şoföründe kendi sorumluluklarını bilmesi gerekir.

Okul Taşıtı Şoförünün Sorumlulukları Nelerdir?

  • Şoförün taşımakla yükümlü olduğu öğrencilerden başkasını araca almaması gerekir.
  • Aracın iç düzenini sağlayarak öğrencilerin indirilmesi ve bindirilmesi sırasında yardımcı olmalarını sağlamak amacıyla yardımcı personel çalıştırması gerekir.
  • Araçta çalışan herkesin sigortalarının yapılmış olması gerekir.

Yukarıdaki sorumluluklarını yerine getirmeyen sürücüler hakkındaki şikayetler trafik ekiplerinde değerlendirilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.08.2024

Motor Hacmi Nedir ve Nasıl Ölçülür

12.08.2021

Çekici Araca Zarar Verirse Ne Olur

19.08.2020

Kasko Ne Zaman Bozulur

17.05.2021

Sürücü Kurslarında Zorunlu Direksiyon Dersleri Kaç Saat