Oto Koltuk Başlıklarının İlginç Tarihi

ABONE OL
Oto Koltuk Başlıklarının İlginç Tarihi

Arabalarımızda güvenlik denilince akla ilk gelen hava yastıkları, emniyet kemerleri veya ISOFIX bağlantıları olabilir. Ancak bu makalemizde size koltuk başlığı ve modern otomotiv güvenliğinde neden önemli olduğu hakkında bilgi verelim istedik.

Koltuk başlığı, bir arabada pasif bir güvenlik unsuru olarak kabul edilir. Arkadan bir çarpışma sırasında kafa hareketini sınırlar, böylece boyun yaralanması olasılığını azaltır. Koltuk başlıklarının tarihi, 1921 yılına kadar uzanır, ancak bunlar yalnızca 1969'a kadar o zorunluydu.

Peki, arabanızda koltuk başlığının ne işe yaradığını hiç düşündünüz mü, faydası nedir, Bir araçta güvenlik için neden bu kadar önemlidir? Muhtemelen, genellikle fark edilmeyen bir unsur olduğu için değil. Ancak koltuk başlıklarının ilginç ve hayat kurtaran bir geçmişi vardır.

Koltuk başlıklarının otomotiv güvenliğindeki önemini anlamak için koltuk başlıklarının nerede durduğundan bahsetmeliyiz;

Otomobil tarihinin başlangıcında, araba koltukları ahşap tahtalardan yapılmış basit sıralardı. Düz, herhangi bir konfor biçimi olmadan. Ancak, yavaş yavaş otomobil mühendisleri, koltukların insanların araçla etkileşiminde temel bir parça olduğunu fark ettiler.

Günümüz otomobillerinde standart olan modern güvenlik unsurlarının çoğu lüks araçlar için isteğe bağlı özellik olarak geliştirilmişti. Otomotiv endüstrisi, güvenlik alanındaki ilerlemenin artan güvenlik faydalarını fark ettiğinde, kısa sürede bunları birçok araba modeline dahil etmeye başladı. Koltuk başlıkları ise bunun mükemmel bir örneği oldu.

İlk Koltuk Başlığını Volvo Kullandı

1960'larda koltuk başlıkları bir gereklilik değil, isteğe bağlı donanımdı. İlk amacı lüks araçta rahatlıktı, ancak bir süre sonra endüstri, bunların bir çarpışmada darbe ve yaralanmaları önleyebileceğini keşfetti. Arkadan çarpışma durumunda baş ve boynu korumak için ön koltuk başlıklarını ilk kez 1968'de koyan Volvo oldu. Yani günümüzde neredeyse tüm otomobillerde standart bir özellik olarak kullanılan koltuk başlıklarını ilk kullanan Volvo markası olmuştu.

Bugün koltuk başlıkları standart bir özellik olarak hem sürücü ve yolcu konforunu sağlamak hem de otomobilde çarpışma güvenliğini sağlamak için kullanılmaktadır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi inceleyebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.06.2021

Araç Klimasından Neden Kötü Koku Gelir

08.04.2021

Ehliyet Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler

30.03.2020

Hangi Sürücü Kursunu Seçmem Gerekir

01.07.2021

Yağmurlu Havada Cam Buğulanması Nasıl Önlenir