Otobanda Hız Sınırı kaçtır? 2021
Karayolunda trafiğin güvenli bir şekilde akması için belli sınırlamalar uygulanmaktadır. Bu sınırlamaların amacı insanların ve sürücülerin can ve mal güvenliğini sağlayabilmektir. Bu sınırlara uyulmaması ise birtakım cezai yaptırımlarla sonuçlanır. Bunların en başında da aşırı hız cezaları gelir.
Otoyollarda hızlı ilgili denetimler kameralar aracılığı ile yapılır. Bunun dışında herhangi bir radar uygulaması yoktur. Otobana ilk kez çıkan bir sürücü ise eğer hız sınırının kaç olduğunu bilmiyorsa bu durumda yolun cazibesine kapılarak hız sınırını aşabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak içinde otobanda hız sınırının kaç olduğunu bilmek oldukça önemlidir.
Otobanlarda da hız sınırı normal yollarda olduğu gibi otomobiller, kamyonetler, kamyonlar ve tırlar olmak üzere ayrılmıştır. Buna göre hangi yol hangi hızı sınırlamışsa her araç kendi hız sınırını aşmamakla mükelleftir.
Karayollarında Uyulması Gereken Azami Hız Sınırları
Karayollarında hız sınırlaması yapılırken 3 farklı yol durumu ön planda tutulmuştur. Bunlardan birincisi şehir içi yollar, ikincisi şehirler arası yollar üçüncüsü ise otoyollardır. Aşağıda araçlara göre hız sınırları şu şekilde belirtilmiştir.
- Otomobil yerleşim yeri içerisindeyken 50, çift yönlü şehirler arası karayollarında 90, bölünmüş şehirler arası yollarda 110, otoyollarda ise 120 km hızla gitmek zorundadır.
- Minibüs yerleşim yeri içerisindeyken 50, çift yönlü şehirler arası karayollarında 80, bölünmüş şehirler arası yollarda 90, otoyollarda ise 100 km hızla gitmek zorundadır.
- Otobüs yerleşim yeri içerisindeyken 50, çift yönlü şehirler arası karayollarında 80, bölünmüş şehirler arası yollarda 90, otoyollarda ise 100 km hızla gitmek zorundadır.
- Kamyonet yerleşim yeri içerisindeyken 50, çift yönlü şehirler arası karayollarında 80, bölünmüş şehirler arası yollarda 85, otoyollarda ise 95 km hızla gitmek zorundadır.
- Kamyon yerleşim yeri içerisindeyken 50, çift yönlü şehirler arası karayollarında 80, bölünmüş şehirler arası yollarda 85, otoyollarda ise 90 km hızla gitmek zorundadır.
- Çekici yerleşim yeri içerisindeyken 50, çift yönlü şehirler arası karayollarında 90, bölünmüş şehirler arası yollarda 110, otoyollarda ise 120 km hızla gitmek zorundadır.
- Motosiklet yerleşim yeri içerisindeyken 50, çift yönlü şehirler arası karayollarında 80, bölünmüş şehirler arası yollarda 90, otoyollarda ise 100 km hızla gitmek zorundadır.
- Tehlikeli madde taşıyan araçlar yerleşim yeri içerisindeyken 30, çift yönlü şehirler arası karayollarında 50, bölünmüş şehirler arası yollarda 60, otoyollarda ise 70 km hızla gitmek zorundadır.
Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.