Otobüs Ehliyeti Nedir, Otobüs Ehliyeti Nasıl Alınır
2016 yılında Karayolları Trafik Yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı ve sürücülerin araç kullanabilmesi için sahip olmaları gereken ehliyetlerde farklı değişikliklere gidildi. Yapılan bu değişikliklerden birisi de otobüs ehliyeti olmuştur. Otobüs ehliyeti D sınıfı olarak bilinir ve bu ehliyete sahip olmak için birtakım şartların yerine getirilmesi gerekir.
Otobüs ehliyeti almak isteyenler için belirlenmiş olan şartlar ise aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.
Otobüs Ehliyeti Alma Şartları
- 24 yaşını doldurmuş olmak
- B sınıfı ehliyet sahibi olmak
- İlkokulu bitirmiş olmak
Yukarıda da belirtilmiş olduğu gibi otobüs ehliyeti alabilmek için 24 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Yaşın belirlenmesi için ise ehliyete başvurulduğu gün ve tarih esas alınır. Mesela 29.11.2020 tarihinde otobüs ehliyeti almayı planlıyorsanız bu durumda 29.11.1196 yılından önce doğmuş olmanız gerekir. Eğer yaşınız bu tarihi tutuyorsa o zaman başvuru işlemi sırasında hazır bulundurmanız gereken birtakım belgeler sizden talep edilecektir. Bu belgeler ise şöyledir:
Otobüs Ehliyeti İçin Gerekli Belgeler
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Biyometrik fotoğraf
- Öğrenim durumunuzu gösterir belge (En az ilkokul mezuniyet belgeniz)
- İlgili kurumlardan alınan ehliyet sağlık raporu
Otobüs Ehliyeti Nasıl Alınır?
B sınıfı ehliyetinizi aldıktan sonra başvuruda bulunmanız gerekiyor, eğer B sınıfı ehliyete sahip değilseniz bu durumda başvuruda bulunamazsınız. B sınıfı ehliyeti nasıl alınır merak ediyorsanız B Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, B Sınıfı Ehliyet Nedir? Başlıklı makalemizi okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Gittiğiniz ya da sitemizden bulduğunuz size en yakın sürücü kurslarından bilgi alırken mutlaka otobüs ehliyeti verip vermediklerini sorun, çünkü her sürücü kursu otobüs ehliyeti vermez.
Eğer sürücü kursu otobüs ehliyeti veriyorsa gerekli belgeleri teslim ettikten sonra kaydınızı yaptırabilirsiniz. Kayıt işlemi sonrasında ilk kez ehliyet alanların yaptığı gibi kursa devamlılığınız söz konusu değil. Sizin yapmanız gereken şey direksiyon eğitiminizi almaktır. Direksiyon eğitimi sonrasında direksiyon sınavına giriyorsunuz ve kazanmanız halinde otobüs ehliyetinizi almak için hak kazanıyorsunuz.
Direksiyon eğitimini tamamlayan adaylar ilçe trafik komisyonları tarafından belirlenen tarihlerde direksiyon sınavına giriyor.
Ehliyetler hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.