Otobüs Şoförü Nasıl Olunur? Otobüs Şoförü Olma Şartları

ABONE OL
Otobüs Şoförü Nasıl Olunur - Otobüs Şoförü Olma Şartları

Ulaşım sektöründe önemli bir yere sahip olan otobüs şoförleri, toplu ulaşımda sıklıkla tercih edilen motorlu araçları kullanan şoförlerdir. Otobüs şoförü, genellikle yolcuları güvenli ve hızlı bir şekilde bir noktadan diğerine taşımak için belirli bir güzergahı takip eden sürücülerdir. Belediyelerde ve özel firmalarda otobüs şoförlüğü yapmak isteyenlerin ehliyet sahibi olması ve eğitim alması gerekir. Peki, otobüs şoförü nasıl olunur?

Otobüs Şoförü Olmak İçin Hangi Ehliyet Gerekir?

D sınıfı ehliyet, otobüs kullanmak isteyen kişilerin sahip olması gereken ehliyet türüdür. D sınıfı ehliyet sahibi olan kişiler, otobüslerin yanı sıra B, B1, D1, F ve M sınıfı ehliyet ile kullanılabilen araçları da kullanabilir. Otobüsler, normal araçlar ile kıyaslandığında büyük ve kullanımı zor araçlardır. Bu nedenle otobüs kullanımı için D sınıfı ehliyet almanın özel şartları bulunmaktadır.

Otobüs Şoförü Olmak İçin Gerekenler

Otobüs şoförlüğü, meslek grubu olarak birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Otobüs şoförü olmak isteyen kişilerin meslek yüksekokullarında bulunan otobüs kaptanlığı bölümünden mezun olmaları veya sürücü kurslarında verilen mesleki eğitimleri alarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan mesleki yeterlilik sınavını başarılı bir şekilde geçmesi gerekir. Otobüs şoförü olmak isteyen kişilerin şu özelliklere sahip olması gerekir:

  • D sınıfı ehliyet,
  • En az 24 yaşında olmak,
  • En az ortaokul mezunu olmak,
  • Psikoteknik belgesi,
  • Ehliyet almaya engel bir sağlık sorunu bulunmaması,
  • Araç kullanımında iyi olmak.

Otobüs Şoförü Olmak için Gereken Eğitimler Nelerdir?

Otobüs şoförü olmak isteyen kişilerin en az ortaokul mezunu olması gerekir. Ortaokul diplomasının yanı sıra otobüs şoförü olmak isteyen kişilerin D sınıfı ehliyet kursuna giderek ehliyetini alması da gerekir. D sınıfı otobüs ehliyeti almak için ise önce B sınıfı ehliyetin ve ardından C sınıfı ehliyetin alınmış olması gerekir. Sürücü kurslarında verilen otobüs şoförlüğü eğitimi ile kişiler psikoteknik belgesi sahibi olur.

Otobüs Şoförü Olmak İçin Kaç Puan Gerekir?

Otobüs şoförü olmak için kişinin ehliyet sınavından en az 70 puan alması gerekir.

Kimler Otobüs Şoförü Olabilir?

Her meslek grubunda olduğu gibi otobüs şoförlüğü yapmak isteyen kişilerin de belirli kişilik özelliklerine sahip olması gerekir. Otobüs şoförü olmak isteyen kişilerin iyi derecede araç kullanması, bireysel çalışmaya yatkın olması ve uzun yolculuklara dayanıklı olması gerekir.

Otobüs Şoförü Çalışma Alanları Nelerdir?

Otobüs şoförleri, tercihlerine göre belediyelerde veya özel otobüs firmalarında çalışabilir. Ancak belediye otobüs şoförü ve uzun yol otobüs şoförü çalışma koşulları farklılık gösterebilir.

Otobüs Şoförü En Fazla Kaç Saat Araç Kullanabilir?

Yolcu otobüsü kullanan uzun yol otobüs şoförleri, güvenlik için belirlenmiş saatler içerisinde araç kullanabilir. 24 saat hizmet veren bir otobüs şoförünün hiç durmadan 4 buçuk saat araç kullanabilir. Ardından 45 dakika mola vererek tekrar 4 buçuk saat otobüs kullanması gerekir. Uzun yol otobüs şoförü, gün içinde en fazla 9 saat araç kullanabilir. Otobüs şoförleri haftada 6 gün araç kullanabilirler ve bir gün izin yaparak dinlenmelidir.

Otobüs şoförü hakkında daha fazla bilgi edinmek ve sürücü kursuna kayıt yaptırmak için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

31.01.2022

Marmaraereğlisi Sürücü Kursları - Marmaraereğlisi Ehliyet Kursları

19.11.2021

Araç Kullanım Kılavuzunda Neler Var

18.10.2021

Sis Farı Nedir ve Ne Zaman Kullanılmalıdır?

28.03.2022

2022 Yılı Engelli Aracı ÖTV Muafiyeti Ne Kadar