Otomatik Araba Nasıl Çalıştırılır
Eskiden ehliyet alma süreci tek düzenden ibaretti. Yani bir sürücü adayı önce ehliyet kursuna yazılır ve aldığı ehliyet neticesinde ister otomatik araba isterse manuel araba kullanabilirdi. Günümüzde ise artık ehliyetler isteğe bağlı olarak otomatik ve manuel araç kullanılmak için tercih edilebiliyor. Bu makalemizde de otomatik araba kullanmak isteyen bir sürücü adayının izlemesi gereken yolu anlatalım istedik.
Türkiye’de 1985 yılından itibaren kullanılmaya başlayan otomatik araçlar son yıllarda daha favori duruma gelmiş durumda. Konforlu bir sürüş imkanı sağlayan otomatik araçlar sürücüsüne daha fazla güven sağladıklarıyla da biliniyor. Otomatik bir araç aldınız ve daha önce hiç kullanmadığınız için nasıl çalıştırmanız gerektiğini de bilmiyorsunuz. Peki böyle bir durumda otomatik aracınızı nasıl çalıştırırsınız?
Otomatik Arabayı Çalıştırmak
Otomatik vitesli bir aracı çalıştırmak için el freni çekik bir haldeyken vitesin “P” yani park konumunda olması gerekir.
Vites bu şekilde aracın kontağını bir tık çevirin göstergeler yanmaya başlayacaktır. Bir tık daha çevirdiğinizde araç marş alır. Bu da motorun çalıştığı anlamına gelir ve kontağı bırakabilirsiniz. Araç bu işlem sonrasında çalışır ancak hareket etmez. Eğer siz ileri doğru hareket etmek istiyorsanız bu durumda aracı “D” konumuna (Driver) getirmeniz gerekiyor. Bu işlemi yaparken ayağınızın da frende olması gerekiyor. İleri değil de geriye gitmek istiyorsanız o zaman “R” konumuna getirmeniz gerekecek. Ancak hangi işlemi yaparsanız yapın mutlaka frene basmanız gerekir.
Otomatik araçlarda iki tane pedal bulunur. Bunlardan sol taraftaki fren pedalı sağ taraftaki ise gaz pedalıdır. Otomatik araçlarda debriyaj olmaz doğal olarak bu da yukarıda bahsetmiş olduğumuz konforlu sürüş için oldukça önemlidir.
Yeni nesil otomatik araçlarda el freni elektronik olduğundan dolayı orta konsolda bir düğme şeklindedir, ancak Mercedes araçlarında genelde pedal tarafında en solda bir kol şeklindedir. Bu kola ayağınızla basmanız el frenini harekete geçirir, devre dışı bırakmak ise yine bir düğme sayesinde mümkün olur.
El frenini indirdikten sonra ayağınızı yavaş yavaş fren pedalından çekmeniz yeterlidir. Araç gitmek istediğiniz yöne doğru hareket eder ve bundan sonra yapacaklarınız artık sizin direksiyon komutunuza bağlıdır. İyi direksiyon bilginiz varsa otomatik araç kullanmak çok daha kolay ve konforludur. Acemi bir sürücü olsanız bile hemen trafiğe çıkabilirsiniz.
Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.