Otomatik Vites Harflerinin Anlamları

ABONE OL
Otomatik Vites Harflerinin Anlamları

Otomatik vites, sürücünün müdahalesi olmasına gerek kalmadan vitesin kendi kendine değişimini yapan şanzıman sistemine otomatik vites denir. Türkiye’de yeni nesil otomobillerde otomatik vitesin çok fazla tercih edilmiş olması bu araçların trafikte daha fazla seyretmesine imkan tanımıştır. Yapılan araştırmalara göre yeni satılan araçların yaklaşık olarak % 72’si otomatik vitese sahip.

Otomatik vites ve yarı otomatik olan vites gibi araçlar şanzımanlı araçlara göre daha konforlu bir sürüş sağlamaktadır. Ancak ilk kez bu araçları kullanan birisi vites üzerindeki simgelerin ne anlama geldiğini de bilmeyebilir. 

Otomatik ve yarı otomatik vitesteki harflerin anlamları nelerdir?

Vites üzerindeki simgeler size tanıdık gelmiyorsa muhtemelen araç otomatik ya da yarı otomatiktir.  Bu simgelerin anlamları ise şöyledir:

P (Park) : Otomatik ya da yarı otomatik araçlarda el freni yoktur. Bu araçlarda aracı durduktan sonra P konumuna alırsınız ve araç güvenli bir şekilde yerinde kalır.

R (Reverse) : Tüm araçlarda geri vites R şeklinde simgelenmiştir. Otomatik bir aracın vitesini R konumuna getirdiğinizde araç geri vitese takılmış demektir. Araç durduktan sonra R konumuna getirebilirsiniz.

N (Neutral) : Otomatik vitesli araçlarda vitesi N konumuna getirdiğinizde araç boşta demektir. Aracı stop etmeden beklemeye aldığınızda vitesi N konumuna getirerek beklemeye alabilirsiniz.

D (Drive) : Vitesi drive konumuna getirdiğinizde aracınız harekete hazır demektir. Gaza basmanız halinde ya da ayağınızı frenden çektiğinizde araç hareket edecektir.

D4: D ile aynı işleve sahip olan D4 ileri gitmek için kullanılan bir vites simgesidir. Vitesi bu konum getirdiğinizde aracın hızına bağlı olarak vites kendi kendisine değişmeye başlayacaktır.

D3: D3 yine aracın ileriye doğru gitmesi için kullanılan vitestir. Araç D3 konumuna getirildiğinde yapacağı maksimum hız 100 km’yi geçmeyecektir.

1 Vites: Aracın vitesini 1’ e getirdiğinizde aracınızın hızı 30 km’yi geçmeyecektir. Bu vites genel olarak dik bir yokuş çıkarken takılır.

S veya O (Sport mode – Overdrive & Spor mod): Bu mod spor araçlarda bulunur ve aracın spor kullanımını sağlar. Aracı bu vitese getirdiğiniz zaman devir aralığı yüksek olur ve araç diğer vitese geçerken bağırmaya başlar. Viteste aracı kullanmak yakıt tüketimini artırır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.11.2020

Çocuklarla Araba Yolculuğunu Nasıl Daha Az Stresli Hale Getirebilirsiniz

03.08.2021

Araç Rölantideyken Titriyorsa Ne Anlama Gelir

16.05.2024

Kötü Hava Koşullarında Sürüş Stratejileri

03.12.2020

Yeni Araç Sahipleri İçin İpuçları