Otomobil Beygir Gücü Nedir

ABONE OL
Otomobil Beygir Gücü Nedir

Araçlar için kullanılan bir terim olan beygir gücü HP olarak da bilinir. Yeni bir araç alacak olan kişilerin dikkat ettikleri en önemli noktalardan biri aracın beygir gücüdür. Beygir gücü araçların güçlerini gösteren bir unsurdur. Kısacası beygir gücü aracın motor gücünün belirlenmesinde kullanılan bir ölçüdür. Ayrıca aracın performansını ve gücünü gösteren bu terim sayesinde aracın değeri daha kolay tespit edilebilir.

Araçların değerlerini belirleyen en önemli unsurlar arasında yer alan otomobil beygir gücü araçlarda tekerleğin dönüş sayısı ile doğrudan ilişkilidir. Buna rağmen aynı beygir gücüne sahip olan iki araçta tekerleklerin dönüş sayısı eşit olmayabilir. Bunun sebebi olarak her araca farklı beygir gücünün aktarılmış olmasıdır.

Aracın tekerleklerinin çeşidi, tekerlek sayısı, dişli sayısı, tekerleklerin kalitesi, kullanılan yakıt türü ve pistonlar gibi araca ait teknik özellikler beygir gücünün aktarımını değiştirir. Bu nedenle aynı beygir gücüne sahip olan iki araç ele alındığında tekerlek dönüş sayısı ve diğer unsurlar değişiklik gösterir.

Beygir gücü aktarımını etkileyen bir diğer unsur da aracın benzinli ya da dizel oluşudur. Aracın benzinli veya dizel oluşu beygir gücü aktarımını etkilediği gibi tekerlek dönüş hızını da etkiler.

Tork Gücü ile Beygir Gücü Arasındaki Farklar Nelerdir?

Araç alırken dikkat edilmesi hususlardan birisi de tork gücüdür. Tork gücü, aracın çekiş gücünü simgeleyen bir ölçüdür. Aracın beygir gücü ise hız ile ilgili olan bir ölçüdür. Tork gücü ile beygir gücü birbirinden çok uzak olan ifadelerdir.

Otomobillerin özelliklerinden bahsedilirken sıklıkla karşılaştığımız tork gücü, döndürme kuvveti anlamına gelir.

Beygir gücü aracın hızını ölçmede kullanılırken tork gücü, zorlu yollarda çekiş gücünü ifade eder. Bir aracın beygir gücünü görebilmek için hız göstergesine, tork gücünü görebilmek için ise devir göstergesine bakılması gerekmektedir.

Bir otomobilde tork gücünün fazla olduğunu gösteren şey aracın mümkün olan en az devirde en yüksek hıza çıkabilmesidir.

Torku Yüksek Arabalar Hangileri?

Piyasa da sürekli kullanılan araçların tork ve beygir güçleri genelde birbirine çok yakındır, fakat tır, kamyon gibi yük taşınan araçlarda, SUV ve jip tarzı araçlarda tork gücü daha yüksektir. Mesela bunu bir örnekle açıklayacak olursak binek otomobillerin tork gücü 180 ise SUV modellerde tork 1000’lere kadar çıkar.

Otomobillerle ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

28.08.2020

Aracınıza Ses Sistemi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

06.02.2023

Ehliyet Yenileme İçin Son Tarih 2023

22.10.2021

Termostat Değişimi Nasıl Yapılır

17.06.2021

Kadınların Araç Kullanması Caiz mi