Otomobillerde Kullanılan Otomatik Pilot Sistemi Nedir
Otomatik pilot, uçaklarla birlikte hayatımıza girdi ve bugün teknoloji otomobillerde de kullanılmaya başlandı. Yarı bağımsız ya da tam bağımsız sürüş şeklinde tanımlanan bu deneyim her ne kadar keyif verici olsa da bazı durumlarda kötü sonuçları olabiliyor.
Otomatik pilot, uçakların kontrol altında tutulması için belli sınırlar dahilinde kontrol edilen yapay zekadan oluşuyor. Otomatik pilot, uçaklarda çok eski zamanlardan beri kullanılıyor olsa da otomobil teknolojisine Tesla Motors ile giriş yapmıştır.
Araçlarda otomatik pilot trafikte hız sabitleme gibi basit bir özellikle başlamış ve daha sonrasında şerit değiştirme, park etme, tehlike algılama gibi sistemlerle devam ettirilmiştir.
Tesla 2008 yılında ilk elektrikli aracını üretmiştir. Spor model olan Roadster 250 km/s hıza ulaşabilmektedir. Model daha sonrasında S ile “aile arabası” da üretebileceğini göstermiştir.
Model X ise “The Best SUV” olarak geçer. Model X şu an otomatik pilot konusunda en gelişmiş olan araçtır. Araç 360 derece görüş açısına sahiptir. 250 metre alana kadar durum tespiti ve 12 ultrasonik sensöre sahiptir.
Otomatik pilot sistemini sadece Tesla değil 2013 yılında Mercedes ve Audi ‘de kullanmaya başlamıştır. 2017 yılında A8 için 60 km/s hıza çıkabilen otomatik pilot sistemine araçlarda yer verilmiştir. 2018 yılı için ise tamamen elektrikli, menzili 500 km olan A8’lerin üretime geçeceği duyurulmuştu.
Otomatik pilot sistemlerine genel olarak baktığımızda amaç güvenliğin ve sürüş konforunun artırılmasını sağlamaktır. Ancak 2015 yılında Tesla’nın otomatik pilotunun bir trafik kazasını engellemiş olması medyada da büyük yankı yapmıştı.
Bu araçların kendi kendilerine park ediyor olması sürücüler açısından oldukça önemlidir. Özellikle bayanlar bu teknoloji konusunda oldukça memnundur. Otomatik pilot sistemi park etmenin dışında uzun yolculuklarla da hız sabitleyici sayesinde sürüş çok daha konforlu bir hale getiriliyor.
Otomatik pilot sistemlerinin olumlu yönlerinin dışında bazı olumsuz yönlerinden de bahsetmek gerekiyor. Örneğin bu sistem 2015 yılında test edilirken karşıdan gelen aracı fark edemeyerek çarpmıştır. 2016 yılında ise yine fren sistemini devreye sokamamıştır.
Engelli otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.