Özel Plaka Nasıl Alınır
Yaklaşık olarak 15 milyonun üzerinde aracın olduğu ülkemizde, bu sayının yarıdan fazlasını özel otomobiller oluşturuyor. Yani her gün trafiğe çıkan 500 araç var ve kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız ciddi bir trafikle baş etmek zorundasınız.
Trafikte araç sayısı fazla ve bunlara her gün yenileri eklenirken birtakım önlemlerin de yeniden gözden geçirildiğini görebiliyoruz. Buna EDS ve benzer sistemler örnek olarak gösterilebilir. Bunun dışında Karayollarında hummalı bir çalışma söz konusu. Eskiden tek şerit olan yollar bugün 4 şeritli yollara kadar çıkartılmış durumda. Yani her geçen gün yeni bir sistemle karşılaşmak mümkündür.
Trafikte bunca yoğunluk ve gelişen teknoloji otomobillerin birbirine benzemesi, olaylara farklı bir boyut daha getiriyor. Bu da araçların plakalarının belirlenmesi. Yani her aracın kendine ait bir plakası var ve bu plakalar araçların kimliği olarak değerlendiriliyor.
Trafik mutlaka belli bir düzen içerisinde ve kurallar dahilinde ilerlemek zorunda. Bu kuralları kim bozar ya da uymazsa uygulanacak olan yaptırımlarda ağırlaşıyor. Bu düzenin sağlanması ve cezai işlem uygulanabilmesi için aracın tespit edilmesinde kullanılan yöntem plakalar oluyor. Plakalar kişiye, şahıslara, firmalara, kurum ve kuruluşlara özel olabiliyor. Mesela bir kişi araç aldığında plakasının kendisine özel olmasını talep edebiliyor. Bu durumda ise uygulanacak olan yöntem standart işlemlerden daha farklı oluyor.
Özel Plaka Nasıl Alınır?
Özel plaka alınmak istendiği zaman aracın ruhsatı nerede kayıtlı ise o şehirde ikamet etme zorunluluğu var. Yani aracı aldığınız şehirde oturmuyorsanız o zaman özel plaka alamazsınız ve standart plakaları almak zorunda olursunuz. Bu durum ister sıfır bir araç olsun ister ikinci el araç olsun değişmeyen bir kural. Plakaların ilk numaraları asla değişmez, örneğin Ankara’da oturuyorsanız alacağınız aracın plakası “06” ile başlamak zorunda. Özel plaka almak istediğinizde başvurunuz ancak 06 TİMSAHAJANS 34 şeklinde olacaktır
Yapmanız gereken işlem bulunduğunuz ildeki İlçe Emniyet Müdürlüğüne gitmek ve başvuruda bulunmak. Araç şirkete ait olacaksa imza sirküsü son altı aylık faaliyet belgesi ve vekaletname gerekli. Başvurunuz olumlu olursa ödeyeceğiniz miktar 5–15 bin TL arasında değişiyor.
Kişiye özel alacaksanız o zaman biraz daha basitleşiyor. Örneğin 06 TMSH 34 şeklinde plaka alabilirsiniz. Yapmanız gereken bulunduğunuz ildeki Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne gitmek, özel plakaların her yıl vergiye tabi olduğunu da hatırlatalım.
Otomobillerle ilgili detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.